Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svedala

Missnöje med näringslivspolitik ger avhopp

Svedalas tre företagarföreningar markerar missnöje genom att hoppa av samarbetet med kommunen i forumet Svedala business grupp, SBG.

Bild: Bengt Arvidson
SBG har funnits sedan 2002 och haft målet att utveckla och stärka det lokala företagsklimatet i Svedala kommun.
Men nu väljer alltså Svedala företagsgrupp, Företagarna i Svedala och Svedala handel att lämna forumet.
”Vi (...)upplever idag stor frustration över hur näringslivsfrågorna behandlas av Svedala kommuns näringslivsenhet”, skriver de till kommunen.
Den omedelbara anledningen är att antalet möten mellan kommun och företagare de sista två åren blivit allt färre. Det senaste planerade mötet i juni ställdes dessutom in utan att föreningarna fick veta det.
Men det finns även ett allmänt missnöje över hur kommunen sköter näringslivsfrågorna.
Att Svedala under flera år fallit på Svensk näringslivs rankningslista över lokalt företagsklimat irriterar också. Det senaste resultatet presenterades för några veckor sedan. Svedala rankades på på plats 189 av 290 kommuner, medan flera grannkommuner hamnade bland de 20 bästa i landet.
Läs mer: Förtroendeklyfta får Svedala att falla i företagsrankning
– Det här är ett sätt att markera att det inte fungerar, säger Hans Breisner som är ordförande i Svedala handel.
Han vill dock inte precisera offentligt vad det handlar om, utan säger att han föredrar att framföra det direkt till kommunens representanter.
Nyligen startade kommunen ett nytt bredare diskussionsforum med fler kommunala representanter, fastighetsägare och företagare – Svedalas näringslivsråd – för utveckling av det lokala näringslivet.
- Vi kommer att delta i det arbetet. Men hittills har vi bara haft två möten, så det är för tidigt att veta hur det kommer att fungera, säger Hans Breisner.
Även Anders Nissen, ordförande i Svedala Företagsgrupp, är missnöjd:
– Vi har inte haft möte i Svedala business group sedan februari. Men informationen som utbyttes där är viktig för oss. Därför fortsätter vi företagarföreningar att träffas på egen hand, säger han.
Även Svedala Företagsgrupp avser att delta i mötena i det nya näringslivsrådet. Men Anders Nissen är så här långt frågande till mål och mening.
– Avsikten är god. Men vi borde prata om vad som ska till för att föra oss uppåt från plats 189. Hittills har det inte skett. Nästa möte ska handla om arbetsmarknad och kompetensförsörjning som inte känns som det viktigaste i nuläget. Viktigast är hur vi skapar en vision om framtiden, säger han.
Svedalas kommundirektör Elisabeth Larsson beklagar missnöjet i ett brev till företagsföreningarna och hoppas att samarbetet i stället ska kunna ske i näringslivsrådet.
Gå till toppen