Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Orbital Systems

Orbital Systems växlar upp produktionen

Det senaste året har Malmöbaserade Orbital Systems tagit emot sina största beställningar på klimatsmarta duschar sedan bolaget startade 2012. Värdet på beställningarna uppgår till 160 miljoner kronor.

Mehrdad Mahdjoubi är grundare av Orbital Systems.Bild: Orbital Systems
Det är grundaren Mehrdad Mahdjoubis innovation för återvinning av vatten i ett cirkulärt duschsystem som har lagt grunden till Malmöbolaget Orbital Systems. Duschsystemet sparar 90 procent vatten och 80 procent energi jämfört med vanliga duschar.
Genom åren har både Mehrdad Mahdjoubi och bolaget fått såväl medial uppmärksamhet som ett antal utmärkelser.
Bolaget har dessutom fått en hel del ekonomiskt stöd av framförallt privata investerare. I samband med en investeringsrunda för 1,5 år sedan köpte Skype-grundaren Niklas Zennström och Oriflame-familjen af Jochnick in sig i Malmöbolaget. Även Northvolt-chefen Peter Carlsson och klädjätten H&M:s vd Karl-Johan Persson finns med på ägarlistan.
Sedan starten 2012 har bolaget mest spenderat pengar, men nu har det skett en islossning kring försäljningen. Det senaste året har Malmöbolaget landat rekordstora affärer till ett värde på över 160 miljoner kronor. Bland annat till en amerikansk tillverkare av sjukvårdsfordon och ett tyskt teknikkonsultbolag, som tillsammans svarar för lejonparten av det samlade ordervärdet.
– Leveranserna ska genomföras de kommande tre åren, säger Mehrdad Mahdjoubi som menar att de tunga beställningarna framförallt ger bolaget en tacksam kontinuitet i dess kommande produktion.
– Vår tredje generations duschvariant, som vi lanserade i början av året, har samma smarta kvaliteter som tidigare varianter, men är enklare att producera och installera, vilket så klart underlättar en implementation i stor skala, säger Mehrdad Mahdjoubi.
För den nämnda duschvarianten har bolaget spenderat cirka 200 miljoner kronor i utvecklingskostnader. Samtidigt har man än så länge endast en blygsam tillverkning i egen regi i Hjärup som hanteras av en handfull anställda.
Men efter årsskiftet flyttas produktionen till den gamla Facit-fabriken utanför Åtvidaberg och kommer då att skötas av Orbital Systems samarbetspartner, Scanfill som för några år sedan köpte upp den skånska kontraktsillverkaren Partnertech.
Duschbolagets utvecklingsavdelning stannar dock kvar i Malmö. Samtidigt behåller man fabriken med de cirka fem medarbetarna i Hjärup, som framöver byter inriktning till prototypverkstad och eftermarknadssupport.
– Lokalt i Skåne kommer vi att göra mindre volymer med nya produktapplikationer. När det sedan handlar om större volymer lämnar vi över produktionen till Scanfil som både har kompetensen och organisationen för att skala upp till en produktion med flera tusen enheter per år, säger Mehrdad Mahdjoubi.
I fjol omsatte Orbital Systems knappt en miljon kronor och redovisade ett kraftigt minusresultat. Men nu verkar lönsamheten vara inom räckhåll.
– Vi har fått ett kvitto på att tillverkningen av vårt senaste duschsystem går att skala upp, och inom två år skulle jag tro att vi når break-even. Vi har även ett antal superintressanta projekt som vi hoppas få goda resultat av redan innan årets slut. I nuläget kan jag dock inte gå närmare in på innehållet i de projekten, säger Mehrdad Mahdjoubi.
Läs mer: Investeringsrekord i skånska startups
Läs mer: Skånsk entreprenör nominerad till europeiskt innovationspris
Läs mer: Hållbart duschbolag tar in 30 miljoner från investeringsbolag
Fakta

Orbital Systems

Säte: Malmö.

Omsättning (2017): 954.000 kronor.

Antal anställda (2018): cirka 60.

Resultat efter finansnetto (2017): minus 69,9 miljoner kronor.

Gå till toppen