Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Abborrar sjuka av försvarets brandskum

Abborrarna i Sänksjön har fått sämre immunförsvar. Arkivbild.Bild: Anders Wiklund/TT
Sänksjön i Kallinge i Blekinge ligger intill F17:s flygflottilj, där försvaret vid sina brandövningar i flera år använde ett skum som innehöll kemikalien PFAS. Kemikalien gick ner i grundvattnet och de boende i Kallinge fick i sig vatten med PFAS-halter långt över gränsvärdet.
En studie vid Göteborgs universitet visar nu att immunförsvaret hos abborrarna i Sänksjön är påverkat och att de har störd sköldkörtelfunktion, rapporterar P4 Blekinge.
– Vi ser det som troligt att störningarna beror på PFAS, säger Joachim Struve vid institutionen för biologi och miljövetenskap.
Samtidigt pågår flera studier om hur människor kan ha drabbats. Bland annat tittar man på hur just sköldkörteln påverkats.
– Folk och fisk är ganska lika i sina celler. Så vi har stor nytta av att kunna jämföra vad som händer, säger professor Kristina Jakobsson på avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa vid Göteborgs universitet.
Gå till toppen