Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dan Olofsson

Dan Olofsson tar plats i Kennedyklanens människorättsorganisation

Sigma-grundaren Dan Olofsson har blivit invald i den internationella människorättsorganisationen Robert F Kennedy Human Rights (RFK Center).

Dan Olofsson.Bild: Hussein El-Alawi
Dan Olofsson tar plats i organisationens ”Leadership council”, som är en slags rådgivande grupp med flera namnkunniga personer. Där blir han kollega med bland andra politikern Caroline Kennedy som är dotter till den forne presidenten John F. Kennedy, indiske nobelprisvinnaren Amartya Sen, ärkebiskopen Desmond Tutu och den tidigare presidenten Bill Clinton.
– Självklart är det hedrande att bli invald i deras Leadership council där flera av vår samtids viktiga ledare ger sitt stöd till organisationen. I Sverige har vi förmånen att leva i ett land där mänskliga rättigheter till stor del respekteras. Men i många andra länder är det inte så, människor kränks och trampas på, säger Dan Olofsson.
Parallellt med utvecklingen av familjeägda Danirkoncernen, med teknikkonsultbolaget Sigma Group som flaggskepp, har Dan Olofsson och hans hustru Christin Olofsson även grundat organisationen Star for Life med förebyggande program mot HIV och Aids i södra Afrika.
Hittills har 300 000 ungdomar genomgått Star for Lifes utbildningsprogram som även fokuserar på att stärka ungdomarnas självkänsla.
– Inom Star for Life har vi inte minst fokus på flickor och kvinnor som utsatts för övergrepp. På det viset finns det en direkt koppling till mänskliga rättigheter och arbetet som RFK Center bedriver, säger Dan Olofsson.
RFK Center leds av Kerry Kennedy, som var åtta år när hennes pappa Robert F. Kennedy sköts ihjäl. Hur kom du i kontakt med organisationen?
– Via en kamrat har vi träffat Kennedy-familjen i USA och lärt känna varandra. Det är lite roligt att Kerry Kennedy, som ju är president för hela människorättsorganisationen, brukar kalla sig för president Kennedy. Det klingar fint.
Kerry Kennedy är chef för människorättsorganisationen Robert F Kennedy Human Rights.Bild: Plinio Lepri
Dan Olofsson är den andra svensken, efter den tidigare vd:n för Svenska postkodlotteriet, Niclas Kjellström Matsele, som tar plats i RFK Center.
– Jag ska främst marknadsföra verksamheten på olika sätt och bidra till att utvidga nätverket. I det avseendet kan vi till exempel utveckla samarbete med Star for Life i Afrika, säger Dan Olofsson.
Organisationen stödjer bland annat hotade människorättsaktivister. Vilka utsatta förkämpar i världen skulle du speciellt vilja lyfta fram?
– Vi har bland andra den svenske journalisten Dawit Isaak som sedan många år sitter fängslad i Eritrea, utan att ha fått en rättegång eller dom. Det är hemskt, och det finns många andra personer runt om i världen som behandlas ojust.
Fakta

Robert F. Kennedy Human Rights

• Icke vinstgivande människorättsorganisation som lyfter sociala frågor och rättvisa.

• Grundades efter den tidigare justitieministern och senatorn Robert Francis Kennedys dödsfall; han blev skjuten till döds mitt i sin presidentkampanj 1968.

• Har fokus på individens kraft och förmåga att förändra sin tillvaro.

• Samarbetar med lokala aktivister, föreningar, organisationer, skolor och regeringar runt om i världen, för att säkerställa varaktig positiv förändring i regeringar och företag.

Gå till toppen