Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läckage från flygplats ger dyrare vatten i Svedala

Svedalas miljötvist med Malmö airport leder till en höjning av va-taxan i kommunen med tio procent.
Läckaget av giftiga kemikalier från flygplatsen pågick i flera år.Bild: Johan Nilsson/TT
Höjningen kommer som en följd av att kommunen i våras förlorade när mark- och miljööverdomstolen prövade ärendet.
Kommunen har överklagat till högsta domstolen. Men det är oklart om ärendet beviljas prövningstillstånd.
Tvisten rör följderna av ett mångårigt läckage av det giftiga ämnet pfos. På flygplatsen finns ett område där personal övat släckning av brinnande plan. Tidigare leddes skummet från brandövningarna via ett avlopp till kommunens reningsverk.
Skummet, som innehöll pfos, användes på flygplatsen från början av 80-talet och fram till 2008. Gifterna kan bland annat påverka fortplantningsförmågan och immunförsvaret. Enligt vissa studier kan det också orsaka cancer hos människor.
Tidigare lämnades slam från reningsverket till lantbrukare för att användas som gödning på åkrarna. Men föroreningarna gjorde att mark- och miljödomstolen förbjöd det. Istället fick slammet deponeras för en mångmiljonkostnad – det är de utgifterna som kommunen har velat att Swedavia ska ersätta.
Men genom den senaste domen får kommunen nu själv stå för kostnaden på 4,3 miljoner kronor samt betala Swedavias rättegångskostnader på drygt 1,1 miljoner kronor samt de egna juridiska kostnaderna på ytterligare drygt en miljon kronor.
Läckaget från flygplatsen har redan tidigare lett till att kommuninvånarna drabbats av höjda va-taxor. Nu höjs de alltså ytterligare.
Enligt Branschorganisationen Svenskt vatten betalar ett genomsnittligt villahushåll i Svedala kommun en brukningsavgift på 446 kronor i månaden.
Det är under genomsnittet i Sveriges kommuner som ligger på 609 kronor per månad.
Gå till toppen