Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

S-ledningen i Malmö kände till SSU:s bittra falangstrid i flera år

SSU i Skåne har i flera år skakats av en maktkamp – där en falang anklagas för islamistisk fundamentalism och att sprida homofobi.
Striden har länge varit känd av S-ledningen i Malmö.
– Det har varit en hård och bitter konflikt, säger Malmö arbetarekommuns ordförande Joakim Sandell.

Första maj i Malmö: I täten bakom de röda fanorna tågade LO-Basen Karl-Petter Thorwaldsson, Joakim Sandell, Katrin Stjernfeldt Jammeh - och Rizwan Elahi.Bild: Lars Brundin
Den 8 augusti i år fick Joakim Sandell besök av två unga SSU:are på sitt tjänsterum.
– De var besvikna och förbannade för att så många ur SSU-Skånes delegation vägrat gå med i en Prideparad, berättar Sandell.
Några dagar före mötet hos Sandell hade det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU haft en stor valkonferens på kursgården Bommersvik utanför Stockholm. Samtidigt pågick Pridefestivalen i huvudstaden.
Men när det blev dags för SSU:arna att ansluta sig till det stora Pridetåget ville bara en handfull av de trettio skånska SSU-delegaterna vara med och manifestera för HBTQ-personers rättigheter.
Joakim Sandell har känt till falangstriden i SSU-Skåne i flera år.Bild: Albin Brönmark
Det var detta som de två ungdomarna ville prata med Sandell om: homofobin inom SSU-Skåne.
– Det finns problematiska åsikter som inte stämmer med vår värdegrund. Homofoba åsikter, säger en medlem i SSU-Skåne.
Joakim Sandell talar om en mångårig falangstrid.
– Det har pågått en uppslitande konflikt länge mellan två falanger inom SSU-Skåne. Den sidan som styr nu kände sig exkluderad av den som styrde tidigare. Nu är det tvärtom.
Tidningen Kvällsposten avslöjade nyligen att en "extrem falang" präglad av muslimsk fundamentalism och homofobi tagit makten i SSU-Skåne.
Uppgifterna fick SSU-ordföranden Philip Botström att reagera skarpt: "Jag är milt sagt jävligt förbannad!" säger han till DN.
Efter ett extra krismöte i tisdags uppmanade förbundsstyrelsen två personer att lämna alla sina uppdrag i SSU: SSU-Skånes vice ordförande Khloe Abdel Wahab, som arbetat på Egyptens utrikesdepartement som styrs av militärdiktaturen. Samt SSU-Skånes styrelseledamot Omar al-Ganas, som också sitter i Hässleholms kommunfullmäktige, och som spritt antisemitiska uttalanden på Facebook. Omar al-Ganas har medgett sina uttalanden som gjordes i unga år, men har nu tagit avstånd från dem.
HD och Sydsvenskan har sökt båda.
SSU:s ordförande Philip Botström.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Den förre ordförande för SSU-Skåne Rizwan Elahi, som också stod på Socialdemokraternas riksdagslista, beskrivs av sina motståndare inom SSU som centralfigur i den extrema falangen.
När arbetarrörelsen firade första maj i Malmö för två år sen var Rizwan Elahi en av talarna vid sidan av Joakim Sandell, kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh och LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson.
Rizwan Elahi är också aktiv och, åtminstone tills nyligen, talesperson för Ahmadiyyarörelsen i Malmö. För ett år sen avslöjade Sydsvenskan att en imam i rörelsens Mahmoodmoské talade om homosexuella grisar inför en besökande skolklass, och dessutom sagt att Gud straffar den som inte ber fem gånger om dagen.
Rizwan Elahi kallade i ett tal inför församlingen ateism för en "omoralisk idé": "Islam är universalbotemedel för mänsklighetens alla lidanden, sjukdomar och problem som existerar idag."
Nu hävdar Rizwan Elahi att uttalandet ryckts ur sitt sammanhang.
– Jag har sagt det till församlingens medlemmar i ett sammanhang där de är muslimer. Om vi gör något omoraliskt måste vi vända oss till vår skapare.
Vad tänker du om att imamen i din moské jämförde homosexuella med grisar?
– Jag tror inte det är församlingens officiella ståndpunkt att homosexuella ska jämföras med djur. Definitivt inte.
Rizwan Elahi lämnade uppdraget som ordförande i SSU-Skåne för ett år sedan. I dag leds distriktet av Ahmed Mansour, som HD och Sydsvenskan också sökt.
På förbundsstyrelsens krismöte i Stockholm beslutade SSU – förutom att uppmana skåningarna att lämna ungdomsförbundet – att alla förtroendevalda ska tvingas skriva på en kandidatförsäkran med en utförlig redogörelse för SSU:s grundläggande värderingar.
Dessutom åläggs SSU-Skåne att inom tre veckor lämna in en åtgärdsplan för hur de ska återskapa det skadade förtroendet för distriktet.
Trots de hårda åtgärderna vill Philip Botström inte beskriva det som hänt som att SSU-Skåne tagits över av en islamistisk falang med homofoba värderingar.
– Nej, det stämmer inte alls. Det handlar om enstaka personer vars värderingar inte ligger i linje med SSU:s.
Medlemmar i SSU-Skåne ur den falang som anser sig ha blivit utmanövrerad – och som HD och Sydsvenskan talat med – anser det djupt problematiskt att det socialdemokratiska ungdomsförbundet i Skåne tagits över av folk som hyser skeva åsikter om HBTQ-personer och därmed inte står upp för partiets värdegrund.
De hävdar också att såväl Philip Botström som tunga S-ledare i Skåne har känt till missförhållandena länge.
– De borde ha insett problemen och gjort något åt det för länge sen, säger en medlem.
Redan i mars 2017 skickade fyra inbjudna gäster från andra delar av arbetarrörelsen som besökt SSU-Skånes årsmöte en larmrapport till SSU:s förbundsstyrelse, partistyrelsen och LO-distriktet i Skåne.
Enligt Kvällsposten, som läst rapporten, beskrivs den styrande falangen för SSU-Skåne som aggressiv och konfliktsökande: "Det fanns en tidpunkt då jag kände behovet att tillkalla poliser."
Malmö arbetarekommuns ordförande Joakim Sandell säger alltså att han känt till den bittra falangstriden i flera år.
– Det handlar om intern makt.
Men han invänder mot att kalla den falang som nu styr SSU-Skåne för fundamentalistisk.
– Jag har så klart varit väl medveten om vilken församling Rizwan är medlem i. Men bara i Malmö finns sjuhundra SSU:are. Att göra detta till en konflikt utifrån islam tycker jag är fel.
– Men med det sagt: Jag försvarar naturligtvis inte uttalanden om att ateism är en omoralisk idé. För mig är det centralt att man som socialdemokrat kan vara medlem i olika religiösa samfund. Men det är oerhört viktigt att man inte använder religionen som ursäkt för att behandla människor olika.
Joakim Sandell hänvisar till att SSU:s förbundsstyrelse och partiet sedan en tid satt tryck på SSU-Skåne genom att hota dra in ekonomiska anslag om de inte reder upp sin konflikt. Och efter mötet den 8 augusti med de två SSU:arna som slog larm om homofobi har Sandell haft fler samtal.
Borde ni inte ha agerat kraftfullt tidigare?
– Vi har agerat på det vi vetat om. Att en SSU:are arbetat på egyptiska ambassaden var en nyhet för mig. Vi har reagerat så fort vi fått information, säger Joakim Sandell.
Fotnot: En mening i texten har förtydligats: En imam i rörelsens Mahmoodmoské talade om homosexuella grisar inför en besökande skolklass.
Gå till toppen