Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

30-årig man erkänner våldtäkt mot nioårig flicka – skickas på psykundersökning

30-åringen som misstänks för våldtäkt mot en nioåring är häktad. Han erkänner brottet och går med på att häktas. Domstolen skickar honom på psykundersökning.

Efter brottet undersökte polisteknikerna bland annat en sophusdörr där fingeravtryck säkrades.Bild: Patrick Persson
Efter en kort förhandling häktades den trettioårige man som misstänks för ett sexövergrepp på en nioårig flicka förra torsdagen Han ska ha gett sig på flickan på en innergård i nordöstra Malmö och sedan förgripit sig på henne sexuellt.
Övergreppet klassas som våldtäkt av barn. Åklagare Charlotte Ottosen begärde honom häktad för grov våldtäkt, men de bevis hon presenterade för rätten belägger inte den grad av våld som krävs för den rubriceringen.
Läs också Begärs häktad för våldtäkt mot nioåring
Men minimistraffet är trots allt två års fängelse och det räcker ensamt för att hålla en person inlåst i väntan på vidare utredning. I och med mannens erkännande är alltså saken klar och mannen häktas.
Han häktas också på återfallsrisken – före attacken på nioåringen har han begått ytterligare två sexbrott enligt ett färskt åtal: dels har han blottat sig för en kvinna i femtioårsåldern och bett att få köpa sex, dels har han tagit en fjortonårig flicka på rumpan.
Polisen drog på stort efter anmälan förra torsdagen, rädda för att sexförbrytaren skulle slå till igen, ännu värre. Men utan resultat. I stället kom mannen självmant in till polisen tidigare i veckan och anmälde sig. Det är oklart om han hade läst om händelsen och känt igen den eller om en möjlig identitet hade spridits och han förstod att han var efterlyst.
Domstolen förordnade om en mindre sinnesundersökning av mannen, en så kallad P7. Det innebär att en läkare i en eller ett par timmar söker tecken på allvarligare psykisk störning hos mannen.
Klassas han som störd i P7 kan han skickas på en mer omfattande rättspsykiatrisk undersökning i flera månader, vilket i sin tur kan leda till att han kan dömas till vård, inte fängelse.
Fakta

Våldtäkt mot barn – grovt eller normalgraden

Våldtäkt mot barn av den så kallade normalgraden blir det om en person antingen genomför ett samlag eller ”annan sexuell handling” som är jämförlig med samlag.

Alltså även om hen endast tar på barnet. Gärningspersonen behöver inte hålla fast barnet och genomföra handlingarna för att det ska bli frågan om våldtäkt.

Grovt brott blir det, enligt lagen, om gärningsmannen använder våld eller hot eller om det är flera gärningspersoner.

Gå till toppen