Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Glöm julotta – här är kyrkohelgen nummer ett

Jul, påsk och första advent är tre stora högtider i Sverige. Men det är betydligt fler svenskar som besöker en kyrkogård under allhelgona jämfört med hur många som går i kyrkan under påskhelgen eller på julafton.

Allhelgonahelgen är den religiösa ritual som flest svenskar deltar i. På bilden syns ljus vid Skogskyrkogården i Stockholm under allhelgonafirandet 2016. Arkivbild.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
2017 besökte 39,3 procent av svenskarna en kyrkogård under allhelgona, visar statistik från Svenska kyrkan.
– Alla har en relation till döden oavsett vad man har för syn på religion och tro i övrigt, det är något som förenar. Dessutom inträffar allhelgona när det håller på att bli som mörkast och jag tror att många söker hoppet och ljuset tillsammans, säger Cristina Grenholm, kyrkosekreterare vid Svenska kyrkas nationella kansli.
Hon pekar också på det faktum att allhelgonahelgen är en högtid som är friare än andra högtider, både vad gäller socialt umgänge och fasta klockslag.
– Under många andra högtider som julen är man upptecknad och ska åka iväg och fira med släkt och familj. Allhelgona är inte förknippat med att resa bort och då är det lättare att ta sig tid. Många känner nog också att man måste köpa hela paketet vid julen och exempelvis gå upp tidigt för julottan medan allhelgona är friare.
Under senare tid har det blivit allt vanligare för svenskarna att lämna sina hemstäder och flytta någon annanstans, vilket inte sällan gör det svårt att ta sig hem till släktgravarna under allhelgona. Men att ha en närstående begraven i den stad man bor är inget krav för att människor ska uppsöka en kyrkogård, säger Cristina Grenholm.
– Jag tror att begravningsplatserna är just plats för begravning och då spelar det inte så mycket roll om jag kommer till just min mormors grav, även om jag helst hade velat vara just där. Men bara att få tända ett ljus vid gravarna betyder mycket.
– De döda flyttar vi inte med oss, men förhållandet till döden är flyttbart.
I Svenska kyrkans undersökning tillfrågades 5 000 svenskar om de hade deltagit i olika högtidstillfällen under de senaste tolv månaderna. Drygt nio procent uppgav att de hade besökt en gudstjänst under påskhelgen medan fem procent svarade att de hade närvarat vid en midnattsmässa under julen.
Läs också "Döden är aldrig dramaturgiskt korrekt"
Fakta

Så många deltar i rituella högtider

5000 personer från 15 år och uppåt fick frågan: "Under de senaste tolv månaderna, har du gjort något av följande?" Svaren redovisas i procent.

Besökt gudstjänst under på påskhelgen: 9,1

Besökt skolavslutning i en kyrka: 13,5

Besökt skolavslutning på annan plats än i en kyrka: 14,1

Besökt kyrkogård i samband med alla helgons dag: 39,3

Besökt kyrka under första advent: 10,6

Besökt kyrka på julaftonsnatten (midnattsmässa): 6,8

Besökt kyrka på juldagens morgon (julotta): 5

Besökt kyrka under julen vid annan tidpunkt än ovanstående: 17,1

Inget av ovanstående: 39,8

Undersökningen genomfördes med hjälp av en webbpanel av opinionsinstitutet Norstat på uppdrag av Svenska kyrkan.

Källa: Svenska kyrkan

Gå till toppen