Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Många stölder av metallkors på kyrkogård

Ett stort antal föremål av metall, bland annat kors, har stulits från gravar på Östra kyrkogården. Stölderna har pågått under en längre tid.

Ett kors i koppar har stulits från graven på Östra kyrkogården.Bild: Privat
Emma Niwén upptäckte under torsdagen att ett kors stulits från hennes mormor och morfars grav.
– Vi upptäckte att korset som är i koppar var stulet. Sedan såg vi oss omkring och såg att nästan alla kors i metall var borta från de andra gravarna. Det var hur många gravar som helst, kanske ett tjugotal, säger Emma Niwén.
– Man blir ju väldigt, väldigt ledsen och undrar vad det är för människor som gör sådant. Det handlar om de kanske mest älskade människorna i ens liv. Vi ska polisanmäla det här.
Under hela året har det varit omfattande problem med stölder av kors och annat i metall från gravar i Malmö, säger kyrkogårdschef Sven-Erik Aspeklev.
– Det är jättemånga gravar där metallen är stulen. Det är förskräckligt. Det har pågått hela året. Vi får in rapporter från gravrättsinnehavare att det har stulits brons eller koppar. Vi uppmanar alltid att det ska göras en polisanmälan.
Sven-Erik Aspeklev misstänker att koppartjuvarna har ändrat inriktning.
– All koppar vi hade på byggnader tidigare är stulen. Det är bara vanlig plåt på de ställena. Man kan anta att det är därför man ger sig på metall som sitter på gravar. Det är inte så mycket metall på varje grav, men man tar systematiskt från flera gravar.
Vad kan ni göra för att minska risken för stölder?
– Det är stora ytor det handlar om, bara Östra kyrkogården är mer än femtio hektar och det är mycket häckar. Rent praktiskt går det inte att övervaka även om vi har vaktbolag som gör turer. Vi har svårt att skydda oss mot den här typen av brottslighet.
Gå till toppen