Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Morgan Stanley investerar tungt i Skånebolag

Den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley är en av huvudinvesterarna när det skånska mjukvarubolaget Neo4j tar in över 700 miljoner kronor i riskkapital. Pengarna innebär bland annat att grundaren Emil Eifrém räknar med att dubbla antalet utvecklare i Malmö.

Emil Eifrém, grundare och vd för Malmöbolaget Neo4j som får Morgan Stanley som ny delägare.Bild: Thomas Frostberg
Investeringen är på 80 miljoner dollar och därmed lika mycket som Neo4j (tidigare Neo Technology) tagit in totalt sedan starten.
Majoriteten av kapitaltillskottet kommer från två nya ägare: Morgan Stanley Expansion Capital, som investerar i tillväxtbolag inom bland annat teknik och digital media, samt brittiska One Peak Partners.
– Morgan Stanley är ett gigantiskt "brand", som investerar i hårda siffror och i bolag på väg mot börsnotering, medan One Peak är en liten firma som just startat sin första fond och vi är en av deras viktigaste investeringar, säger Emil Eifrém, grundare och vd för Neo4j.
Bolaget grundades 2007 och utvecklar lösningar för så kallade grafdatabaser, som kan illustrera kopplingar i nätverk mellan personer och företag bättre än traditionella databaser.
Den tekniska plattformen från Neo4j har bland annat använts av det grävande journalistnätverket ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists), som avslöjade de så kallade Panamadokumenten för ett par år sedan, där kända personer och företag avslöjades med att ha ägnat sig åt avancerad skatteflykt via en snårskog av bolag i olika skatteparadis.
Även om en börsnotering finns i ägarnas planer på sikt behöver Emil Eifrém inte stressa på med den saken, nu när han har fått in mer än 700 nya miljoner i kassan.
– Det finns två faktorer som påverkar tidpunkten för en börsnotering: Hur ditt bolag går och hur börsen mår. Jag kan bara kontrollera en av dem och det är vad jag fokuserar på. Att spekulera om hur börsen går är för komplicerat för min lilla hjärna. Men det är klart att det betyder något när Morgan Stanley, som investerat i de hetaste bolagen i Silicon Valley, väljer att investera i oss, säger han.
Kapitaltillskottet ska investeras i både teknikutveckling och att öka försäljningstakten, för att inte tappa sitt försprång till globala mjukvarujättar som gett sig in på marknaden för grafdatabaser.
– Vi såg att intresset bland storföretag började bli stort 2016 och sedan dess har det verkligen exploderat. Vi har 20 av de 25 största bankerna och fyra av fem av de största telekombolagen som kunder idag, säger Emil Eifrém.
Bland kunderna finns kända varumärken som Airbus, Astra Zeneca, Ebay, Nasa, UBS och Walmart.
Tillväxten på utvecklingssidan kommer dock främst ske i Malmö, även om bolaget har både tunga kunder och investerare i USA och har öppnat kontor i Silicon Valley för ett antal år sedan.
– Jag vill helst att vi ska dubbla antalet utvecklare i Malmö, säger Emil Eifrém.
I dagsläget sitter ett 40-tal av bolagets totalt 60-70 utvecklare i Malmö. Fram till slutet av nästa år räknar han med att det totala antalet ska upp i hundra personer, där majoriteten alltså ska anställas i Malmö om allt går enligt plan. Orsaken är att arbetsmarknaden är mer attraktiv att rekrytera på i Skåne och Skandinavien.
– Lojaliteten är en helt annan här. I Silicon Valley drar de vidare efter två år, precis när de blivit produktiva. Det vi har märkt är att det helt klart finns inriktningar på LTH som funkar väldigt bra för oss, men där vi får investera i juniora utvecklare i ett år innan de blir riktigt bra och produktiva.
Dessutom har bolaget genom åren rekryterat erfarna utvecklare som flyttat till Malmö för att jobba på bolaget. I dagsläget är omkring 40 procent av personalen i Malmö rekryterad från utlandet.
Bild: Thomas Frostberg
Läs mer: Frostberg möter Emil Eifrém: Broproblem stoppar nya jobb i Skåne
Gå till toppen