Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Emil Jensens nya album uppmuntrar folk att tycka till: ”Varje dag är en valdag”

"En gemensam galning" är titeln på Emil Jensens nya album och föreställning. Den trippelaktuelle mångsysslaren riktar sig mot de ensamma. – Popmusikens bästa uppgift är att få oss att känna att vi inte är ensamma om att vara ensamma, säger han.

Emil Jensen är trippelaktuell med föreställning, album och ny bok, där han uppmanar folk att använda sin rösträtt varje dag. "Jag tänker att jag varken kan eller vill styra vad folk ska tycka och tänka, men jag kan så frön av lust till engagemang. Jag kanske kan skapa en yttrandetrygghet", säger han.Bild: Hanna Franzén/TT
Ett album, en föreställning och en bok – poeten och artisten Emil Jensen har en fullspäckad höst. Albumet och föreställningen delar titel, och med den vill Jensen visa på allas delaktighet i världens hemskheter. Han är kritisk mot begreppet "en ensam galning".
– Det är lite som att det fråntar oss allt ansvar när man avfärdar något med att det var en ensam galning som gjorde det, då behöver vi inte ens förstå vad som hände. Ju mer jag tänker på det inser jag att världens galenskap är väldigt gemensam, inte minst när det kommer till miljön och klimatförändringar. Det är kanske den största gemensamma galenskapen av alla, säger Emil Jensen.
Emil Jensens intresse för politik och jämlikhet väcktes när han som ung blev meddragen på en biofilm om apartheidregimen av sin syster Anna. I sitt uppmärksammade sommarprat i P1 2016 berättar han att han gick ut i natten för att klottra "Krossa apartheid" på en vägg, men stannade vid första ordet, då han var osäker på stavningen. Ett år senare föll det rasistiska samhällssystemet i Sydafrika.
– Just att få se att någonting kan förändras till det bättre är vi inte så bortskämda med, det har jag tagit med mig sedan jag var 13 år, berättar han.
På den nya plattan vill han uppmuntra människor att använda sin rösträtt varje dag, att alla har rätt att tycka till även utanför vallokalerna.
– Varje dag är en valdag och varje promenad är en Prideparad, det tänker jag är så viktigt en sådan här höst när vi stirrar oss lite blinda på riksdagsvalet vart fjärde år som vår enda demokratiska möjlighet.
När Emil Jensen en dag fick frågan av Sveriges Radio om att tonsätta sjörapporten kunde han inte säga nej. Resultatet blev en lågmäld kärlekshistoria med titeln "Norra Kvarken", som finns med på den nya plattan.
– Det måste vara en av de mest gemensamma ensamheterna, att sitta och lyssna på sjörapporten. Någonting som en massa människor gör runt om i Sverige och känner sig ensamma i, trots att det är någonting vi verkligen har gemensamt.
Föreställningen innehåller både lyrik, komik och musik, och är ett slags korsbefruktning med alla de andra projekten. I boken "Vad var det jag sa" samlar han sina radiokrönikor i textform, där vissa blivit till under mellansnack på hans föreställningar.
– Man kan göra vad som helst mellan två låtar, och det är det som har blivit mina radiokrönikor. Det finns inga gränser för mellansnackets möjligheter på det viset. Jag har märkt att det har gått hela vägen runt nu, på förra skivan var det ett mellansnack som jag tonsatte, som blev en låt, som jag pratade mellan.
Människor i hans omgivning har flera gånger uttryckt en längtan efter att få hans radiokrönikor i textform, och nu blir det så till slut.
– Det är en bok jag hoppas att folk köper till varandra, det finns någonting genuint mysigt i det, säger han.
Fakta

Emil Jensen

Emil Jensen föddes 1974 i Skåne.

Han är artist och poet. Han debuterade 2004 med skivan "Kom hem som nån annan". Sedan dess har han gjort studioalbumen "Orka då" (2006), " Emil Jensen" (2008) och "Rykten" (2011), "I det nya landet" (2013) och "Två naturliga armar" (2016) samtidigt som han turnerat genom landet med sina föreställningar.

Vann SM i poetry slam såväl 2003 som 2004 och har också tilldelats Hoola Bandoola-priset till Björn Afzelius minne och Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris.

2017 tilldelades han Evert Taube-stipendiet.

Nu är Emil Jensen aktuell med albumet och föreställningen "En gemensam galning", samt boken "Vad var det jag sa".

Turnédatum: 2/11, 3/11 och 4/11 Göteborg, 7/11 Vara, 15/11, 16/11, 17/11, 18/11, 22/11, 23711, 24/11, 25/11, 29/11 och 30/11 Stockholm, 1/12 Umeå, 7/12 och 8/12 Malmö.

Gå till toppen