Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Mat & Dryck

Barndietistens råd: Bli mätt på mat inte snacks

Det är bra – och ibland en riktig kamp – att se till att ens barn äter nyttigt. Men receptet för att nå dit behöver inte innefatta strikt sockerförbud eller att få ångest när treåringen bara vill äta makaroner, enligt barndietisten och författaren Sara Ask. – Det viktigaste är matmönstret sett över tid, säger hon.

Barndietisten och författaren Sara Ask rekommenderar att servera mat enligt "tacomodell", alltså uppdelad i små skålar.Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT
Hur vi äter och hur vi lär våra barn att äta är minst lika viktigt som exakt vad vi ger dem, anser barndietisten Sara Ask.
– Det är viktigt att redan från start låta dem känna in vad som är lagom mycket mat för dem och inte försöka truga i dem mer. Barn har generellt en ganska bra förmåga att äta lagom, förutsatt att det de äter inte är för gott, som godis eller snacks. Men om det gäller vanlig mat och om den serveras vid en bra tidpunkt när de faktiskt behöver fylla på energiförråden, så är det ganska stor chans att de är tillräckligt hungriga för att äta bra, säger hon.
Enligt Sara Ask är en bra utgångspunkt att exponera barn för riktig mat. De har nämligen en förkärlek till sådant som är sött, energirikt och salt – som snabbmat, godis, glass och kakor, säger hon.
– Det är ju en typ av ätbara saker som vi har alldeles för mycket omkring oss och som vi inte mår bra om vi äter för mycket av, säger hon och fortsätter:
– Så för att komma in på ett mer hälsosamt spår behöver de exponeras mer för mat överlag – gärna näringsrik och bra mat – men steg ett är att barn ska äta sig mätta på mat, inte på glass och godis och så.
Hon berättar att det med olika åldrar kommer olika utmaningar. Efter bebistiden blir många väldigt selektiva och ogillar mat de inte genast kan identifiera. Skolbarn kan ha en förkärlek för mellismat och tonåringar tenderar att göra som kompisarna gör snarare än som föräldrarna säger och gör, vilket kan påverka kosten.
Trots de många olika perioderna av eventuellt mattrilskande berättar hon att föräldrar lätt zoomar in på det aktuella problemet eller till och med den pågående måltiden och förfasat tänker "hur ska det gå om mitt barn alltid bara äter makaroner eller majs".
– Men det viktigaste är inte den enskilda måltiden utan matmönstret sett över tid, säger hon.
Fakta

Barndietistens favorittaktik: Tacomodellen

Dietisten Sara Ask rekommenderar "tacomodellen" till föräldrar med matskraja barn. Genom att servera maten uppdelad i olika skålar kan man välja vad man vill – och vågar – äta.

– Man kanske har lite bulgur, lite laxkuber, lite hackade nötter och grönsaker av olika slag i olika små skålar och så blandar man som man vill och kan lägga lite aioli eller siracha på toppen om man tycker det är gott. Men det kommer att sitta någon runt bordet som bara äter bulgur och majs, säger Ask och tillägger:

– Men det är sällan så att den här rätten serveras morgon-middag-kväll sju dagar i veckan. Så många barn plockar i sig mat enligt devisen "många bäckar små".

Fakta

Barndietistens snabbtips

Fem bra livsmedel

• Lax och annan fisk. Innehåller mycket näring som inte finns i så mycket annan mat.

• Havregryn. Hundra procent fullkorn och bra med näring.

• Baljväxter. Klimatsmart, nyttigt, billigt och användbart till allt från falafel till nuggets, bollar, hummus, soppor och grytor.

• Rapsolja. Bra fördelning av fettsyror, smakneutral och perfekt i matlagning.

• Gröna ärtor direkt från frysen. Enkelt, näringsrikt och kanske oväntat poppis.

Fem bra maträtter

• Tacos i alla dess former. Färgglatt och ett perfekt sätt för barn att få närma sig grönsaker.

• Falafel. Grönsak och bra proteinkälla i ett. Dessutom frasig – det brukar uppskattas.

• Pannkaka. Näringsrikare än många tror. Byt ut hälften av mjölet mot råg- eller havremjöl och servera grönsaksplock till.

• Soppa. Linssoppa, potatis- och purjolökssoppa eller annan soppa som lätt mixas krämig och serveras med välbekant topping som korvbitar, halloumitärningar eller majs.

• Varm pastasallad. Serverad enligt tacomodellen där alla kombinerar som de vill. En smakrik pesto eller dressing till för den som vill.

Fem tankar om godis och snacks

• Försök att inte ha godis och snacks hemma till vardags utan peppra i stället hemmet med sådant du vill att ni ska äta ofta. Mat, grönsaker och frukt till exempel.

• Var försiktig med att förbjuda godis och snacks, det kan göra barnet mer fixerat.

• "Lördagsgodis" eller annan form av förutsägbar struktur kring sötsaker och annat gott är en bra idé.

• Försök att undvika godis och snacks när barnet är hungrigt, ge det hellre efter maten så att inte också hungern driver på. Det räcker gott med den medfödda preferens barnet har för det söta.

• Använd inte gott som tröst. Kramar, värme och snälla ord är mycket bättre för den som är ledsen.

Gå till toppen