Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: ”Moderaterna bör se vad som händer i Norge.”

En avgörande utgångspunkt måste vara att aldrig tumma på grundläggande rättigheter som kvinnans rätt till sin kropp, skriver Rasmus Ling (MP), riksdagsledamot.

För att locka kvar Kristelig folkeparti i regeringen har Norges statsminister Erna Solberg (Høyre) pratat om att göra inskränkningar i aborträtten, skriver Rasmus Ling.Bild: Junge, Heiko
Norge kan vara på väg in i en liknande regeringskris som Sverige. Statsminister Erna Solbergs högerregering har Kristelig folkeparti (KrF) som stödparti, men KrF överväger att lämna samarbetet. När detta skrivs har KrF:s landsmöte ännu inte valt väg, men för att locka kvar KrF har Erna Solberg öppnat för att göra inskränkningar i aborträtten. Det är alltså Moderaternas systerparti Høyre som ser ut att vara berett att inskränka en fundamental rättighet. Moderaterna bör se vad som händer i Norge och begrunda vad som kan hända om partiet faller till föga för reaktionära krafter.
En avgörande utgångspunkt måste vara att aldrig tumma på grundläggande rättigheter som kvinnans rätt till sin kropp och andra mänskliga rättigheter.
De som försvarar abortinskränkningen anger att de förändringar som föreslås är begränsade, och att det därför inte spelar så stor roll. Men ett sådant resonemang bortser från att ett steg kan följas av flera. En stor förändring sker sällan på en gång, utan stegvis över tid.
Frågan är också vilka signaler en inskränkning av aborträtten sänder. Norden ses på många håll i världen som ett föredöme. De nordiska ländernas förhållningssätt är inte minst viktiga för oppositionella, organisationer och aktivister, som kämpar för mänskliga rättigheter, miljö, demokrati och jämställdhet. Det är något att vara stolt över och bejaka, men innebär samtidigt ett ansvar.
Runtom i världen hotas aborträtten och kvinnors rättigheter. Reaktionära krafter gläds förstås om de kan visa att länder i Norden rör sig åt deras håll.
Det finns en konservativ rörelse som vill vrida klockan tillbaka och ta ifrån kvinnor rättigheter som steg för steg vunnits de senaste hundra åren. I Sverige manifesteras det främst av Sverigedemokraterna, som också vill göra inskränkningar i aborträtten, men även till exempel införa sambeskattning som skulle göra att kvinnor är hemma i större omfattning. Även kristdemokratiska företrädare har förfäktat åsikter om ”samvetsfrihet”, det vill säga att sjukvårdspersonal ska kunna vägra att utföra aborter – något som bara är ett sätt att ge legitimitet åt antiabortrörelsen.
Det är lätt att tänka att segrar som vunnits och framsteg som gjorts en gång består. Men så behöver det inte vara. I tisdags manifesterade tusentals människor i kylan utanför Stortinget i Oslo till stöd för aborträtten. Att det alls ska behövas i ett nordiskt land 2018 är beklämmande.

Rasmus Ling

Rasmus Ling (MP) är riksdagsledamot från Malmö och ledamot i justitieutskottet.
Gå till toppen