Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Skånsk live får bidrag för att utveckla popmusikscenen i Skåne

Skånsk live är början på en stark infrastruktur för popmusik i Skåne. Nu får projektet 850 000 kronor i utvecklingsbidrag från Region Skåne.

Bild: Alexander Tenghamn
Det nationella nätverket Svensk live har identifierat ett problem: ett stort mellanskikt av livespelningsarrangörer har det svårt ekonomiskt.
Måns Katsler på Svensk live, och nu projektledare för det regionala initiativet Skånsk live, beskriver det som en pyramid: de stora arrangörerna som klarar sig bra ekonomiskt finns i toppen, och i botten studieförbund och kulturskolor som utbildar musiker som inte får spela eftersom det saknas ekonomiska muskler hos mindre arrangörer.
– Vi får ett problem med musiker som inte har någonstans att spela och utvecklas på, och vi har arrangörer som har det jättetufft ekonomiskt.
Svensk live har tittat på hur statliga bidragsutdelningen till popmusik ser ut och har tagit fram två rapporter kring problemet med popmusik och arrangörerna.
– Popmusik anses ofta vara i alla lägen kommersiellt gångbart ur den synpunkten, men vi märkte att det ju inte alls är så, säger Måns Katsler.
Måns Katsler.
– Det ska finnas samma ekonomiska förutsättningar oavsett genre. Vi vill få arrangörer att överleva så att vi kan få ett bra utbud inte bara i de stora städerna utan också på landsbygden.
Nu kan Skånsk live bli verklighet med 850 000 kronor i utvecklingsbidrag från Region Skåne. Projektet kommer till en början att pågå i ett år, men Region Skåne har redan öppnat upp för fortsatt stöd beroende på hur det går.
– Det känns jätteskönt. Det här är ett stöd som inte funnits innan och vi är övertygade om att pengarna kommer kunna ge ökade möjligheter, att publiken ser fler arrangemang, att musikerna har fler arbetstillfällen och att arrangörerna har möjlighet att utvecklas, säger Måns Katsler.
Arrangörer kommer kunna söka pengar från Skånsk live för att ordna spelningar och man kommer även satsa på att bygga upp ett starkt nätverk arrangörer emellan, både i Skåne och över sundet i Danmark.
I vilka delar av Skåne kommer man kunna se en ökad andel livespelningar?
– Förhoppningen är att det ska kunna ge effekt i hela regionen, både i Malmöområdet och på landsbygden. Vi har redan samarbete med Garageprojektet Hammenhög bland annat och hoppas kunna utveckla det ännu mer.
Gå till toppen