Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Sony bekräftar: Lund drabbas av sparpaketet

Sony Mobile bekräftar nu för 8till5 att Lund kommer att påverkas när koncernen ska halvera sina kostnader inom mobilverksamheten de närmaste åren. Hur många tjänster som försvinner är dock för tidigt att säga, enligt bolaget.

Omkring 1.200 personer arbetar vid Sonys olika verksamheter i nordöstra Lund.Bild: Thomas Frostberg
– Det är klart att Lundasajten kommer att beröras av kostnadsbesparingarna. Men hur det går och vilken typ av kostnader det kommer att handla om kan vi inte säga än, eftersom arbetet fortfarande pågår med att titta på alla kostnadsdelar, säger Stefan Olsson, vikarierande presstalesperson för bolagets verksamhet i Lund.
Han vill därför inte gå in på vilken typ av tjänster som kommer att påverkas eller hur många anställda som riskerar att förlora jobbet.
– Vi kommenterar inte vilka effekter kostnadsreduktionen får förrän vi själva vet det. Allt annat blir bara spekulation och det vill vi undvika.
Det enda han kan säga är att någon varsel om uppsägningar ännu inte har lagts.
Anledningen till det kommande sparpaketet är att försäljningen av Sonys mobiltelefoner dyker kraftigt. Prognosen för årets försäljning har fått justeras ner från 13,5 miljoner sålda telefoner förra räkenskapsåret till bara sju miljoner i år.
Därför ska redan planerade besparingar inom Sony Mobile Communications öka, både i omfattning och tempo. Det meddelade koncernledningen i Japan när kvartalsrapporten för juli-september presenterades tidigare i veckan.
– Redan i förra kvartalsrapporten sa vi att bolaget skulle göra en 30-procentig reduktion av operativa kostnader inom mobiltelefonin. Förändringen i den nya kvartalsrapporten är att det blir 50 procents reduktion, på grund av att försäljningen minskat, säger Stefan Olsson.
Läs mer: Efter brakförlust: Sony Mobile i Lund synas med lupp
Exakt vad det innebär för alla som jobbar inom mobilverksamheten i Lund är dock svårt att säga, eftersom det dels är oklart hur många anställda bolaget har där, dels hur stor del av kostnaderna som personalen står för.
Det enda Sony vill säga officiellt är att de sysselsätter 1.200 personer i Lund, men i den siffran ryms både anställda och konsulter. Dessutom ingår även personer som arbetar för andra bolag inom Sony-koncernen än mobildivisionen.
– Vi har inlett ett arbete med en strategisk översyn av hela Sony Mobile-verksamheten och tittar på olika kostnadstyper för att reducera dem. Det är viktigt att inte dra slutsatsen att en 50-procentig kostnadsreduktion också innebär en 50-procentig personalreduktion, säger Stefan Olsson.
Det kan alltså bli både fler eller färre än 50 procent av de anställda i Lund som tvingas sluta?
– Det finns ingen siffra, utan det pågår en strategisk genomgång av verksamheten för att se exakt vad som behöver göras.
Kan du åtminstone säga hur många av de 1.200 sysselsatta i Lund som är anställda inom mobildivisionen och därmed berörs av sparpaketet?
– Nej, det är en princip som Sony har att inte specificera hur de 1.200 fördelar sig på den palett av olika bolag som arbetar i Lund eller hur många som är anställda och konsulter.
Ledningen i Lund vill inte heller låta sig intervjuas om sparpaketet, utan alla frågor besvaras tills vidare av Stefan Olsson, som klev på uppdraget som presstalesperson på torsdagsförmiddagen sedan den tidigare presschefen slutat.
– Fokus är internt på den strategiska genomgången. Så fort det finns något att säga så kommer man att kommunicera det, hur det kommer att påverka Lund. Fram till dess finns det inte någon mening att spekulera, innan analysen är färdig, säger han.
Gå till toppen