Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Med känsla för kontraster

Johan Röing, "Kristaller, kryp och kranier".Bild: Carolina Söderholm

Katrine Persson, Johan Röing

KONST. Martin Bryder Gallery, Lund, t o m 24/11.

Med sträva ryggar och stretande ben liknar de oborstade kottdjur. Det är märkligt hur lätt träet får liv i Johan Röings händer. "Kristaller, kryp och kranier" kallar han det gäng skulpturer som intar Martin Bryder Gallery. Märkta av motorsågens grova klinga sprider de ut sig på bordsskivan. Svalt färgade, prismatiska former blandas med hålögda dödskallar medan pinndjuren kilar emellan. Jag gillar hur Röing spelar med skalan, där även miniatyrerna behåller ett monumentalt drag som tar udden av deras näpenhet. Samtidigt ger han sig nu också i kast med det monokroma måleriets tradition, fast i hans version mönstras de lysande kulörerna av trästyckenas ådring. Känslan för kontraster är dock densamma, mellan det humoristiska och gåtfulla, det raffinerade och råa.
Snart två decennier har gått sedan jag först fick syn på hans särlingar och totemdjur. Då var han tillbaka på skånsk hemmaplan efter åren och utbildningen i Düsseldorf. Men fortfarande anas stänk av åttiotalets vilda tyska måleri i hans muntert skruvade energi som här och var ger vika för något mer vacklande och sårbart. Det är gott så, och ännu bättre är att han fortsätter pröva nya vägar.
Katrine Persson gör honom sällskap på galleriet men visar bara ett verk, "Kap Farväl". Det är desto starkare. Med använda textiler syr hon sina optiskt förvillande mönster i en lapptäckesliknande teknik. Här möter handarbetets sfär den abstrakta konstens geometri i sorgens dova toner. Mot kompositionens intrikata spel med yta och djup ställs tygets mjukhet. Nött av många tvättar har det burits och brukats, och bär med sig minnen av närhet.
Gå till toppen