Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Ny version av populär Karl XII-bok ges ut inför 300-årsdagen

Krigarkungen är tillbaka, i delvis ny skepnad.
Lundahistorikern och författaren Bengt Liljegren har reviderat och uppgraderat sin bok om Karl XII. Den kommer ut lagom till 300-årsminnet av krigarkungens död den 30 november 1718.

Den reviderade versionen av "Krigarkungen" blir Bengt Liljegrens tionde bok, om man räknar den som en egen bok.Bild: Ebba Liljegren
Varför en ny version?
– Boken slutsåld sedan länge, den har sålts i 50 000 ex. Det var dags var att göra en ny version och nå en ny publik.
På vilket sätt är den nya bokversionen annorlunda?
– Slutet är ändrat, nu dör han i slutet. Nej, men det har ju hänt en del på forskningsfronten sedan jag inledde det här arbetet för tjugo år sedan och detta har jag inkorporerat på olika ställen i den nya versionen.
– Jag har varit på några forskningsresor och bland annat rest till och fokuserat på hans tid i dåtidens Turkiet, som nu är Moldavien, norra Grekland och där omkring.
Annat nytt med denna andra bokversion?
– Den är mycket vassare skriven. jag har skrivit igenom hela texten på nytt och märker att jag lärt mig lite mer om skrivandets konst på tjugo år. Detta är bok nummer tio för mig, om man räknar den som en egen bok.
Du står fast vid din förklaring till Karl XII:s död, att han sköts från den svenska sidan på uppdrag av sin svåger Fredrik av Hessen, som senare blev kung?
– Ja. Den förklaringen har inte heller förminskats av nya rön, även om många fortfarande hävdar att det var en ärlig norsk fiendekula som dödade Karl XII. Men om han hade skjutits med en blykula, sådana som norrmännen använde, skulle den ha lämnat spår i kraniet. Dessutom hade en sådan kula fel dimension jämfört med hålet i tinningen.
– Det har ju hänt lite kring hans död och varit en intensiv debatt sedan senast. Nu finns en ny ansökan om att öppna hans kista för femte gången och använda alla nya metoder för att undersöka honom.
Varifrån kommer ditt intresse för Karl XII?
– Jag skulle skriva en uppsats i historia när jag gick på universitetet och min mentor Sverker Oredsson föreslog "kan du inte skriva om Karl XII i Lund, det har ju ingen grävt ordentligt i på väldigt länge?" Jag var fascinerad av Lunds historia, allt började alltså egentligen med lokalhistoria och min uppsats blev till min första bok. Därför tackar jag Sverker Oredsson på försättsbladet
Vad hos krigarkungen är det som fascinerar dig?
– Gåtfullheten, inte bara runt hans död utan också kring hans handlingar. Det hemlighetsfulla, varför han till exempel driver iväg med hela den svenska armén till Ukraina. Inget facit finns, det blir upp till betraktaren att lägga pusslet.
– Med Karl XII får man hela paketet, både storpolitik och psykologi. Hur påverkas en femtonåring när han blir diktator över ett land? Vad gör det med en människa? Hur förändrar makten en person? Jag har ett behov av att fördjupa bilden av historiska kändisar. De porträtteras ofta som svartvita, men de är inga serietidningsfigurer.
Hurdan är Karl XII:s politiska status idag, är han fortfarande politiskt intressant för extremhögern eller någon annan?
– Han har väl tillfälligt mist sin roll som slagträ i den politiska debatten. Fast samma dag jag skrev det i mitt förord gick å andra sidan SD:s andreman Mattias Karlsson ut med sin Facebooktext om att segra eller dö för Sverige, med en bild från slaget vid Fraustadt, där Karl XII:s armé knäckte polackerna. Det går lite upp och ner för Karl XII, men det är nog inte slut ännu.
Gå till toppen