Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon har sprungit hundra maraton på tio månader

På söndagen nådde Johanna Gren sitt mål. På hemmaplan i Helsingborg gjorde hon sitt hundrade maraton i år.

Inför året satte Johanna Gren upp den tuffa målsättningen. Hon skulle göra 100 maraton på ett år. Nu är det gjort.Bild: Joakim Andersson Lee
Vid niotiden på söndagsförmiddagen gav sig ett 60-tal löpare ut i ett så kallat pop-up-maraton från Gröningen i Helsingborg.
En av dem som stod på startlinjen var helsingborgaren Johanna Gren. Och för henne var det maraton nummer 100 i år.
– Det är både skönt och inte skönt att ha klarat det. Man har inga måsten längre. Pressen att hitta lopp hela tiden är borta. Men samtidigt har man inte samma anledning att springa längre och det blir svårare att förklara för andra varför man ska springa tre maror i veckan, säger hon.
Johanna Gren gjorde sitt första halvmaraton 2013.
– Jag höll på att dö. Men året efter sprang jag mitt första helmaraton i Rom. Efter 25 kilometer så fick jag så ont i fötterna att jag fick powerwalka istället. Jag var inte tränad för den distansen och hade aldrig maratontränat, säger hon.
Ett 60-tal löpare ställde upp i loppet som utgick från Gröningen.Bild: Joakim Andersson Lee
De flesta loppen under åren har hon sprungit i Danmark. Idén att springa hundra maratonlopp föddes förra året.
– Några som jag springer med har klarat det tidigare. Det är inte alla som klarar det och därför vill jag bevisa att jag också fixar det. Båda mina föräldrar har gjort det. Så man vill ju nå upp till det som de gjort, säger Johanna Gren.
Omsatt i tid har Johanna sprungit maraton i 450 timmar i år. Det motsvar 56 arbetsdagar.
Du har gjort tio maraton i månaden. Hur har året varit?
– Det har varit intensivt. Det har gått i ett. Med löpning, jobb och kompisar. Det är inte mycket man sitter i soffan. Och man sover gott om nätterna kan jag säga. Men jag gillar när man har mycket att göra.
Samling inför loppet.Bild: Joakim Andersson Lee
För att undvika skador har hon fått hålla igen lite på farten. Hon beräknar att hon har haft en snittid på runt fyra timmar och trettio minuter under året.
– I slutet av förra året låg jag på fem maror i månaden. Så det var en rejäl ökning. I början av året sprang jag bara på känsla. Ingen prestige alls när det gällde tider. Det handlade om att vänja kroppen, säger Johanna Gren.
Hon har redan nästa målsättning klar för sig.
– Jag börjar närma mig 300 maror totalt. Så det får bli nästa mål, säger Johanna Gren.
Gå till toppen