Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

David Isaksson: De älskande på Krimbron

David Isaksson om något så bisarrt som en romantisk komedi om kärlek på Krimbron.

Sedan annekteringen 2014 har Ryssland gjort flera propagandistiska spelfilmer om Krim. Den senaste, som nu visas på ryska biografer, heter "Krimbron – byggd med kärlek" och är skriven av Margarita Simonjan, chefredaktör för den ryska statliga tv-kanalen RT.
Den riktiga bron blev klar i maj i år och går mellan Ryssland och halvön Krim. Enligt internationell rätt är den olaglig. EU och USA har sanktioner mot de företag som byggt den.
Filmen ”Krimbron” är något så ovanligt som en propagandistisk romantisk komedi. Visst finns det lite kritik mot väst, men framförallt är den inkluderande. Vi följer sexton personer som i slutscenen bildar åtta par.
En scen ur "Krimbron – byggd med kärlek".Bild: denis rumjantsev
Krim är en plats där alla älskar varandra. Krimtatarer, Moskvabor, folk från Kaukasus och till och med en amerikan, Krim och bron för alla samman.
I rysk propaganda beskrivs ofta annekteringen av Krim som en militär seger. Simonjan vill nu skapa en ny och positiv bild av halvön. När hon låter rollfigurerna samlas kring ett jättelikt bygge förs tankarna till Sovjetunionens stora projekt, dit unga åkte för att bygga det nya landet.
I filmen uppför huvudpersonerna en bro till ett sovjetiskt paradis. Att Krimbron i verkligheten byggts av privata företag och att ryssarna, innan konflikten med Ukraina, kunde köra dit landvägen, undergräver förstås budskapet.
Gå till toppen