Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Första punklåten tog form i Veberöd

”Basist sökes” stod det på lappen på anslagstavlan. Det blev början på musikkarriären för Klara Wedding som då var tolv år. Tolv år senare turnerar hon med samma band och hoppas att en dag kunna leva på musiken.

Klara Wedding basist i bandet VA?! Rocks.Bild: Cecilia Lindberg
De tre medlemmarna i VA Rocks, basisten Klara Wedding, trummisen Frida Rosén och gitarristen och sångaren Ida Svensson Vollmer, lärde känna varandra när de gick i klass 5 och 6 i Veberöd.
För Klaras del började det med att hennes storebror såg en lapp på anslagstavlan på fritidsgården och tipsade sin syster: ett band med två tjejer som gick i klassen över Klara sökte en basist.
Klara, som då gick i femman, hade redan fastnat på punken och börjat spela lite bas med sin bror. Hemma spelades det överhuvudtaget mycket musik och punk var något som även föräldrarna gillade.
– Jag skrev till Ida på Lunarstorm. Och sedan blev det audition. Vi spelade ”I Love Rock'n Roll”, minns Klara och tillägger att hon inte tyckte att det lät särskilt bra i repan den gången.
Men tillräckligt bra måste det ha låtit: den unga basisten fick platsen och sedan dess har bandet varit ett tajt gäng. I början kallade de sig Pink Lake och spelade låtar av Ebba Grön, Sex Pistols och Joan Jett, för att så småningom gå över till att även skriva egna låtar. För några år sedan tog de namnet VA Rocks.
– Vi har haft perioder när vi har bott på olika ställen, och inte kunnat repa lika ofta, men vi har alltid stora drömmar och vi känner varandra utan och innan. Vi har växt upp ihop, säger Klara.
2016 kom debutskivan ”Pull no Punches” ut och bandet skaffade sig en agent. Bokningarna började strömma in.
VA Rocks låtar handlar ofta om att inte ta någon skit och att gå sin egen väg. En uppmaning som de tycker är högst relevant.
– Tyvärr så har vi stött på en hel del tröttsamma kommentarer. Jag är rejält trött på att vi kallas tjejband. Vi är ett band, precis som vilket annat band som helst.
Sedan flera år tillbaka bor Klara i Lund och bandet repar i Studiefrämjandets lokaler.
– Vi är supernöjda med att vara där och har fått mycket hjälp från Studiefrämjandet. Men annars är ju inte Lunds musikliv särskilt hett. Det är kul att Musikhjälpen kommer hit.
Samtidigt med spelandet och turnerandet är Klara i färd med att ta examen på socionomprogrammet.
– Jag ville ha en utbildning där jag kunde jobba med människor och det är en bred utbildning. Planen är att efter examen söka jobb, eventuellt ett deltidsjobb så att jag kan vara flexibel och ägna mig åt musiken samtidigt, säger Klara Wedding.
När vi träffas ska VA Rocks snart i väg på miniturné i Tyskland och därefter bär det av mot festivalen ”Hard Rock Hell” i Wales.
– Jag älskar verkligen att spela live, och tycker att vi är som bäst på scen. Därför har vi tänkt att nästa album ska spelas in live för att bevara den känslan. Vi har bokat studio i februari och kommer släppa något nytt innan sommaren. Om första albumet var mer åt hårdrockshållet så kommer vi på nästa släpp att gå lite mer tillbaka till ett råare punkrocksound, säger Klara Wedding.
Fakta

Klara Wedding

Bor: I centrala Lund

Ålder: 24.

Familj: Sambon Joel.

Blir glad av: Musik, kaffe och vänner.

Fritid: När jag hinner tycker jag om att läsa och kolla på serier.

Aktuell: Spelar på festivalen Hard Rock Hell i Wales.

Gå till toppen