Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ingrid Runsten: ”Bara ännu en stackars segregerad stadsdel.”

Oceanhamnen – så här ska det bli.Bild: kayze
I höstsolen söker sig helsingborgarna till sundsnära promenader. På Hamntorget växer SeaU, 2020 ska hotellet och kongressanläggningen vara klar och på planken runt byggplatsen talar Midroc om fantastiska ”utsikter och möjligheter”. Men på ett hörn har någon klottrat: ”Vad ska Helsingborg göra med alla hemlösa? Jag är drogfri, men får ändå ingen lägenhet.”
Nej, inte i Ångfärjehusen. Kanske i Oceanhamnen? Eller troligen inte, för här säljs några av stadens dyraste bostadsrätter. Men än så länge är det mest en ödslig plats söder om centrum. På gamla Oslopiren finns rester av sommarens lekfullhet med Bananabay och Pixlapirens färggladhet.
Men om några år är allt förändrat. Oceanhamnen ska rymma 600 bostäder och tre kontorshus i det som kallas Waterfront Business District. Som ett nytt landmärke ska Midrocs World Trade Center ligga längst ut mot kajkanten med hotell med konferenslokaler. Helsingborgs stad beskriver området som en ”urban arkipelag med öar och kanaler”. På projektets hemsida är beskrivningen ”en spännande, attraktiv och hållbar plats – en magnet för kreativitet och kompetens.”
Exklusivt blir det, men blir det också inkluderande? Kommer det att finnas skäl för de helsingborgare som inte ska bo eller arbeta här att gå hit mer än någon enstaka gång, som turister i sin egen stad?
Helsingborg hade behövt ett nytt stadsbibliotek och det hade varit ett sätt att göra stadsdelen till allas. Något sådant förslag finns inte. Men en gymnasiekola finns med i planerna. Varför inte komplettera med ett äldreboende? Det är ju platsbrist i Helsingborg.
Vad det däremot finns förslag på är ett äventyrsbad, med femtiometersbassäng och möjlighet till havsbad på sommaren. Vilket är något som helsingborgarna envist har önskat under många år. På Gröningen, på Sundstorget och nu senast på Ångfärjan.
Staden som så gärna bygger högt och sundsnära för att tävla om besökare, om kongressdeltagare och turister, har inte tillräckligt prioriterat satsningar på dem som redan bor här. På att göra nya stadsdelar till allas stadsdelar.
Kanske blir det ett äventyrsbad i Oceanhamnen, kanske inte. Inställningen bland partierna i fullmäktige är splittrad. Ett frågetecken är om det finns tillräckligt med parkeringsplatser.
Det borde gå att lösa. Varför inte med kollektivtrafik från det Landborgsgarage som alliansen och SD vill bygga för 600 bilar? För det vore ju snopet om det inte blev något äventyrsbad denna gång heller bara därför att parkeringsplatserna byggs på fel ställe.
Näst efter Malmö växer Helsingborg snabbast i Skåne. Städerna längs Sundet förvandlas snabbt när det som var järnvägsspår och hamnar blir bostäder, hotell- och kongresscenter. Men talet om levande och inkluderande städer riskerar att bli bara ord.
Oceanhamnen är första etappen av H+, som är tänkt att bli en brygga till Söder och bryta segregation.
Men för att det ska bli så räcker det inte med kommers och restauranger. Det krävs fler mötesplatser för att bli en ”skapande, pulserande, global, gemensam och balanserad stad” som det står i Helsingborgs vision 2035.
Annars blir Oceanhamnen bara ännu en stackars segregerad stadsdel i en segregerad stad.
Gå till toppen