Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Låt inte Rom sänka EU:s ekonomi.

Matteo Salvini.Bild: Angelo Carconi
Matteo Salvini gör som populister gör mest – vänder på steken när någon kritiserar.
"Det här är ingenting annat än en attack mot Italiens ekonomi", sade han härförleden när EU-kommissionen underkände landets budget. Som inrikesminister och ledare för det största regeringspartiet Lega lät han också förklara att inte minsta kommatecken i budgeten kommer att ändras.
Om den linjen vidhålls väntar en svår konfrontation mellan EU och Italien om ett par veckor. Det kan mynna ut i mångmiljardböter för Rom. Men Salvini har redan förklarat att hans regering i så fall tänker låta bli att betala.
Så vad ska EU göra?
Euroländerna har lovat att hålla sig inom den så kallade stabilitetspaktens ekonomiska ramverk. Tanken var därför att Italiens statskuld på skyhöga 131 procent av BNP skulle sänkas nästa år. Men Salvini och hans regeringskollegor vill istället öka budgetunderskottet i syfte att finansiera sina vidlyftiga reformer. Det handlar bland annat om medborgarlön, platt skatt för företagare och förmånligare pensionsregler.
I förlängningen hotar planerna att äventyra förtroendet för hela europrojektet och övriga länder i valutaunionen stämmer in i kommissionens kritik. Teoretiskt kan Italien tvingas att lämna valutasamarbetet, men praktiskt blir det svårt att driva sådana krav. Det handlar trots allt om ett av EU:s grundarländer och dess fjärde största ekonomi.
Likväl är ett infekterat bråk mellan Rom och Bryssel långtifrån det värsta som skulle kunna hända. Den italienska regeringens planer har redan fått statspapprens värde att sjunka mot skräpstatus och landets banker sitter i sin tur med en stor mängd sådana som finansiell säkerhet. Går någon av dem omkull kan det slå hårt mot samma småsparare som regeringen i Rom har lovat guld och gröna skogar. En italiensk bankkris kan dessutom ge svallvågor som sänker hela Europas ekonomi.
EU-kommissionen kan gott påminna om Greklandskrisen när Salvini nu framhåller att spenderbyxor minsann är högsta mode i Donald Trumps USA. Räntorna på Italiens statskuld uppgår redan till lika mycket som landet lägger på hela utbildningsväsendet. Och ingenting talar för att de planerade reformerna skulle sätta fart på den tröga ekonomin.
"Om jag sätter mig i skuld för att betala pensioner och ge stöd till arbetslösa så är det en politik som enbart flyttar om resurser", påpekar ekonomiprofessorn Francesco Lippi i DN.
För att samarbetet inom EU ska fortsätta att lyfta Europa krävs att medlemmarna håller sig till överenskomna regler. Allt talar fortfarande för att det gemensamma bästa i förlängningen också är bäst för enskilda länder. Därför kan kommissionen inte rimligtvis bevilja Italien stora undantag.
Det Matteo Salvini kallar för en attack mot ekonomin är ingenting annat än omtanke – om Italien, euron och EU. Att ställa budgetkrav är att bry sig.
Gå till toppen