Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Pappagrupp: "Helt plötsligt fanns det någon som var viktigare än jag"

Inför Fars dag passade vi på att ställa några frågor till tre välkända pappor i kommunen.

Jakob Svärd med barnen Smilla och Tristan.Bild: Elin Wrethov
Jakob Svärd, entreprenör, företagare, Höllviken. Har barnen Smilla 9 år och Tristan 8 år.
Hur förändrades du av att bli pappa?
– Helt plötsligt fanns det någon som var viktigare än jag. Jag insåg att det mina föräldrar sagt om att kunna dö för sina barn var sant. Jag tror att man själv måste ha barn för att verkligen förstå.
Vad är det bästa med att vara pappa?
– Först och främst den villkorslösa kärleken. Sedan alla skratten. Som när Tristan var yngre och skulle berätta hur barn blir till. Middagarna tillsammans är roliga. Sedan att följa med i barnens intressen. Smilla älskar mode och skapar egna kläder. Hon har bestämt att jag ska ha blommor i mitt hår, och det har blivit lite av mitt signum nu.
– Och att försöka lära barnen bli bra och goda människor och att våga vara sig själva. De behöver inte tycka samma som jag. Jag är glad att mina barn är smartare än jag, de kan argumentera och de har fått mig att ändra vissa värderingar.
Och det svåraste?
– Att kunna ta hand om sig själv. När barnen behöver något går det först. Jag är ju lite bipolär, utan att ha diagnosen. Jag vill vara den bästa pappan och har satt höga krav på mig själv, ibland är det svårt att leva upp till.
– Jag tycker också det är svårt med all digital media som barnen omges med i dag. Jag kan inte stoppa det, men jag skulle önska.
Har du någon förebild?
– Jag vill vara min egen, utan att ta efter någon annan.
Hur vill du bli firad på Fars dag?
– Med familjen, utan presenter. Om mina barn vill ge något ska de göra det när de själva vill, inte för att det är Fars dag.
Christopher Hansson, restaurangägare, musiker, Höllviken. Har sönerna Movitz 15 år, Dag och Ruben snart 14 år, Henry och Chaplin 5 år.
Hur förändrades du av att bli pappa?
– Att bli förälder är troligtvis den största förändringen i livet. Från att egentligen bara ha sig själv att ta ansvar för till att utgöra navet för en ny människas utveckling. Samtidigt har jag nog i grunden fortsatt att vara densamma som jag var före vi fick barn. Jag gillar att göra samma saker nu som då.
Vad är det bästa med att vara pappa?
– Det är härligt med en stor familj. Jag älskar att umgås och leka med alla mina fem söner.
Och det svåraste?
– Att få vardagslogistiken att gå ihop somliga dagar.
Har du någon förebild?
– Min farfar Henry är en förebild på det viset att han alltid mötte med mig som en jämlike. Jag kände att han verkligen tyckte det var skoj att umgås och leka med mig när jag var liten. Han var nog rätt barnslig av sig, och det gillade jag.
Hur vill du bli firad på Fars dag?
– Med pompa och ståt! Nej, en frukost på sängen räcker långt.
Ken Kvist, boxningstränare, föreläsare, Höllviken. Har döttrarna Emelie, 27 år och Isabell 16 år.
Hur förändrades du av att bli pappa?
– 1991 föddes Emelie. Jag var ingen bra pappa de två första åren, både jobbade och tränade för mycket. Inte förrän jag separerade 1993 med Emelies mamma vaknade jag till och började ta min papparoll åt det bättre hållet.
Vad är det bästa med att vara pappa?
– Den villkorslösa kärleken.
Och det svåraste?
– Att vara i rätt tillstånd, behålla tålamodet och vara konsekvent.
Har du någon förebild?
– Torkild Sköld (föreläser om personlig ledarskap, red anm) är min förebild som den grymmaste pappan.
Hur vill du bli firad på Fars dag?
– Som jag alltid skojat mina barn, när de var små så tyckte de att det var jättekul att fira i tre dagar, men inte längre, tyvärr, - ett par paket på fredagen Lille Fars dag, några paket till på lördagen Store Fars dag och så trerättersmiddag med något paket och teckning på söndagen The Old Pappa Day.
Gå till toppen