Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

20-åring jagas internationellt för mord på Lindängen

Bara dagar efter trippelmordet på Drottninggatan i Malmö sköts en 24-årig utpekad gängman till döds på Lindängen. Utredningen har i det tysta kommit fram till flera misstänkta – en av dem är nu häktad i sin frånvaro och kan efterlysas.

Det var den 21 juni i år som den 24-årige mannen sköts ner vid Lindängen centrum. Mördaren eller mördarna kom på en moped som hittades kraschad en bit bort.
Läs mer: Tre män har anhållits misstänkta för inblandning i mordet på Lindängen
Mördaren flydde på moped men kraschade.Bild: Patrick Persson
Mopedägaren greps som misstänkt, men släpptes – någon hade stulit fordonet.
De första uppgifterna till polisen talade om att dådet var ett försök att hämnas trippelmordet på Drottninggatan tre dagar tidigare, då sex män sköts ner utanför ett internetkafé.
Läs mer: Flera gripna efter mordet på Lindängen – insatsstyrkan slog till mot lägenhet på morgonen
En av de beskjutna från internetkaféet greps också som misstänkt för mordet. Den mördade har anknytning till en av huvudpersonerna i de pågående gänguppgörelserna i Malmö.
Här, nära Lindängen centrum, skedde dödsskjutningenBild: Patrick Persson
Under en längre tid har det funnits en konflikt mellan 24-åringens omgivning och den 21-åring som överlevde attentatet vid internetkaféet med lättare skador.
Men även det gripandet hävdes.
Enligt Sydsvenskans uppgifter har polisen i stället knutit dådet mot 24-åringen till kretsen kring mordet vid Nydalaparken senare under sommaren. Under de senaste månaderna har flera namn utkristalliserats som intressanta i utredningen.
Läs mer: Man i 20-årsåldern skjuten på Nydala
Och minst en har varit efterspanad i hemlighet en längre tid utan att polisen kunnat hitta honom. Så på onsdagen hölls en häktningsförhandling i Malmö tingsrätt för att kunna efterlysa en 20-årig man.
– Vilka åtgärder vi tänker vidta närmast vill jag inte berätta, för han kan läsa tidningen, säger åklagare Elena Severin till Sydsvenskan.
Hur ser bevisen mot honom ut – förhör eller tekniska spår och fynd?
– Utan att ge några detaljer kan jag säga att det är brett upplagt.
20-åringen, som är folkbokförd på annat håll i landet, har ingen tyngre brottsbelastning när det gäller våld.
Läs mer: Ville ”starta nytt liv” – stack från polisen i vansinnesfärd
Men han åkte fast förra vintern efter en vansinnesfärd genom Malmö, jagad av polisen. Då talade han om att han skulle starta ett nytt liv i Spanien.
Att någon häktas i sin utevaro betyder att han kan efterlysas internationellt och därmed fastnar i passkontroller om han försöker passera en gräns med sitt svenska pass.
Sedan tidigare finns det frihetsberövade i sju av de senaste två och ett halvt årens 22 olösta mord – 24 dödsoffer – med skjutvapen i Malmö.
Gå till toppen