Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Max Wiman: Allt ljus på stadions gräsmatta än en gång – det säger en hel del

Hur ofta tror ni det händer att ett lag i någon av Europa League eller Champions League väljer att ha sin taktiska "stängda" träning på en plan bredvid arenan i halvdunkelt kvällsljus med full insyn?

Inte så ofta, va?
Men precis vad Malmö FF valde att göra inför morgondagens Europa League-match mot Sarpsborg. Beslutet var inte överraskande, det har hörts på snacket. I grunden är det ju ett klokt beslut att se till att planen är i så bra skick som möjligt i de matcher som återstår.
Men vi har pratat planens kvalitet sedan i september...och betänk att vi pratar om en lätt taktisk träning på kanske en timme.
Enligt Uefas regler så har ju givetvis gästande lag rätt att träna på matcharenan och det gjorde också Sarpsborg under onsdagskvällen.
I veckan har sollamporna stått på och duken varit täckt över planen för att hålla den i acceptabelt skick, bilden är tagen i måndags. För det är det vi pratar om. Inte om att få en riktigt bra plan. Det är match torsdag och söndag (Elfsborg) och jag förstår oron om hur det kan se ut när allsvenskan ska avgöras på söndag.
Det är klart att det är ett problem att det är så här även med det andra gräsmatteförsöket på stadion. I fjor kunde man skylla på en extremt regnig höst, det kan man definitivt inte i år.
Frågan är inte om utan när framtidsbesluten måste komma och exakt vilka de blir.
Att det blir en hybridlösning i någon form är väl rätt givet.
I söndags spelade MFF på Ullevi i Göteborg. Omdömet om planen där gick från bättre än stadions till mycket bättre. Det är ett hybridgräs som är utrullat och plats är "sydd" i den. Men det intressanta är att på Ullevi spelar IFK Göteborg, Gais, Örgryte och svenska landslaget för damer. Belastningen är - även MFF:s Europaspel inräknat - oändligt mycket större.
Det är förstås då olyckligt och märkligt att problemen med stadion finns kvar.
Talade med Markus Rosenberg som sa att hybridplanen man tränar på är bra nu. Har äntligen blivit mjukare, men det har alltså tagit ett och ett halvt år.
Notera att MFF har ytterligare en hemmamatch kvar i höst. Förvisso kan planen vila fram till dess, men kom ihåg att vi pratar den 29 november 21.00 mot Genk...
FOTNOT: Träningen stängdes efter 15 minuter på hybriden. Även om det är full insyn över planen, är detta ett beslut som media alltid respekterar i den här stan. Vi gick in och värmde oss i pressrummet och fick höra en lysande norsk humorshow med allvarsamma undertoner i stället.
Gå till toppen