Annons

Annons

Annons

Annons

opinion80 år sedan Kristallnatten

Aktuella frågor
”Kanske var det ingen slump att judiska personers hem stacks i brand just i Lund.”

Synagogan Tree of Life, där 11 judar massakrerades för ett par veckor sedan, ligger i Squirrel Hill, ett område i den amerikanska staden Pittsburgh som liksom Lund är ett gott exempel på fredlig samexistens. Det skriver Fredrik Sieradzki, Moshe-David HaCohen och Jeremiah Stefan Richter.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Polisbilar i Pittsburgh efter attentatet mot synagogan Tree of Life, då 11 judar dödades.

Bild: Keith Srakocic

Annons

Den senaste tidens brandattacker och hot mot judar i Lund har fått svenska judar att fråga sig om det nu börjar bli dags att flytta från Sverige innan det blir värre. Kan antisemitiska hatbrott ske i Lund så kan det ske överallt.

Nästan åttio år efter Kristallnatten brinner det återigen i judars hem – denna gång i Lund. Många har varit förvånade över utbrottet av antisemitiskt motiverade hot och mordbränder i Lund, en stad som till skillnad från grannstaden Malmö inte förknippats med antisemitism. Men kanske var det ingen slump att judiska personers hem stacks i brand just i Lund.

Synagogan Tree of Life, där 11 judar massakrerades för ett par veckor sedan, ligger i Squirrel Hill, ett område i den amerikanska staden Pittsburgh som liksom Lund är ett gott exempel på fredlig samexistens. Både Lund och Squirrel Hill har välkomnat nya invandrargrupper och visat på ett samarbete över religiösa och etniska gränser. Både i Lund och i Squirrel Hill har judar känt sig trygga att uttrycka sin judiska identitet i all den mångfald som kännetecknar dagens judendom. Lund och Squirrel Hill står för allt det som extremister hatar.

Annons

Annons

Massakern i Pittsburgh illustrerar att det bara behövs en enda beslutsam person, fullständigt övertygad om att judarna är huvudfienden och roten till allt ont, för att begå en massaker.

Hatforum på nätet spyr ut antisemitism och uppmuntrar till nya attacker. Runt om i Europa och i USA har antisemitiska incidenter ökat de senaste åren. Det mest kända exemplet i vår närhet var attacken utanför synagogan i Köpenhamn 2015, där en judisk man dödades. Rakhmat Akilov, som genomförde terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm hade också spanat på Stora synagogan i Stockholm. Och efter en våg hotfulla aktioner av lokala nazister var judiska föreningen i Umeå tvungen att stänga ned sin verksamhet tidigare i år.

Enligt en undersökning av Judiska centralrådet sticker Sverige ut när det gäller statens skydd av judar. I de flesta länder med en liknande hotbild mot sin judiska befolkning tar staten ett betydligt större ansvar. I Danmark och Norge bevakas synagogor och judiska skolor av polis och/eller militär. De judiska församlingarna får också ett årligt bidrag till sina egna säkerhetsorganisationer som är tre till fyra gånger större än det stöd som de judiska församlingarna får i Sverige. Mönstret är det samma i andra länder i Europa. Även i Finland har de judiska institutionerna dagligt skydd av polis trots att hotbilden mot judar är betydligt mindre där än i Sverige. I Sverige får de judiska församlingarna polisbevakning bara vid vissa händelser.

Annons

När det gäller det förebyggande arbetet mot antisemitism välkomnar vi det statliga stöd som Svenska kommittén mot antisemitism har fått för att arrangera resor till förintelsens minnesplatser och kommitténs webbsatsning ”Antisemitism då och nu”. Men det behövs betydligt mer. Vi vet att många lärare har svårt att undervisa om judendom och förintelsen på grund av elever som vägrar att delta i eller rent av saboterar undervisningen.

Annons

De solidaritetsyttringar som vi tagit emot de senaste veckorna inger hopp. Men ska vi kunna möta hoten, måste vi se ett tydligare ställningstagande och mer genomgripande handling från den svenska regeringen.

Det är hög tid att en svensk regering tar det antisemitiska våldet på allvar och ser till att staten axlar ett större ansvar för både fysisk säkerhet för judiska församlingar och förebyggande insatser mot antisemitismen.

Vi välkomnar alla att förena sig med oss i att möta det extremistiska hatet och antisemitismen och uppmanar alla att komma till Lund i morgon kväll, den 8 november. Där håller medlemmar i Judiska församlingen i Malmö och Judiska Centret i Lund en manifestation till minne av Kristallnatten och för att uppmärksamma den växande antisemitismen och främlingsfientligheten.

Fredrik Sieradzki

Moshe-David HaCohen

Jeremiah Stefan Richter

Fredrik Sieradzki är informationsansvarig vid Judiska församlingen i Malmö.

Moshe-David HaCohen är rabbin i Judiska församlingen i Malmö.

Jeremiah Stefan Richter är ordförande för Judiska centret i Lund.

Annons

Annons

Till toppen av sidan