Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Nu är det jul igen – tomtebyn har öppnat för säsongen

Träd ska snickras. Sladdar dras och paket packas upp. Dagarna före öppnandet finns det fortfarande mycket att fixa. Men Dan Tedestål är lugn. Vid det här laget vet han hur en tomteby ska byggas.

"Allt som har knappar och som rör sig är populärt", konstaterar Dan Tedestål. Det gäller bara att få tekniken att fungera.Bild: Elin Wrethov
De små nallarna i tomtekläder ska stå på rad och dansa, är tanken. Dan Tedestål klättrar in i luckan och drar lite i sladdarna. Bara tekniken fungerar som den ska kommer det att bli succé.
– Vi hade dem för några år sedan och folk har frågat efter dem sedan dess.
När tidningen hälsar på är det en dryg vecka kvar tills tomtebyn öppnar. Flera av miljöerna är redan klara. Snarktomten ligger nedbäddad i sin säng. Skidbacken står preparerad med tomtar och kälkar.
Sedan den nya tillbyggnaden blev klar för tre år sedan har julutställningen blivit lite enklare att bygga upp. Förr fick allt monteras upp och ner. Nu kan de stora julkulisserna stå kvar, i skymundan hela året.
– Förr tyckte jag det var viktigt att folk fick gå olika vägar varje år, så att de inte kände igen sig. Men nu har jag insett att folk inte känner igen sig ändå. Nu känns det viktiga att förändra i själva miljöerna.
Pepparkaksbagarna får i år få flytta in i en helt ny foodtruck. Den står fortfarande parkerad inne på lagret, ihopsnickrad av Vellingeblommans anställde Tobias Holmquist. Det är också Tobias som håller på att förvandla en gammal ässja som han hittat på nätet till rekvisita åt en tomtesmed.
Personalen har ganska fria händer att skapa, enligt Dan Tedestål. Tillsammans med dem planerar och bygger han upp miljöerna. Det måste vara något nytt varje år, fast inte för mycket.
– Folk vill ha nytt, fast de vill inte heller att jag ska ta bort något. Snarketomten måste till exempel vara med varje år.
Själv trivs han i byggarrollen.
– Att bygga upp är det roligaste. Jag beskylls ofta för att ha stor fantasi. Men jag vill göra nytt. Jag tycker inte om att göra samma saker.
Det är 16 år sedan Dan Tedestål, som tillsammans med frun Elisabeth driver Vellingeblomman, köpte in några konstgranar för att piffa upp butiken till jul. Det handlade om mellan 50 och 100 kvadratmeter låtsasskog, som hamnade på förstasidan i Trelleborgs allehanda. Nästa jul bestämde han sig för att utöka det lyckade konceptet, men insåg inte direkt vilken snöboll han satt i rullning.
– Vi hade varit på barndop i Höllviken och när vi kom tillbaka stod här bilar överallt. Jag tänkte vad händer?
Sedan dess har Vellingeblommans julutställning och tomteby blivit en tradition och en turistattraktion. Besökarna kommer även långt ifrån.
– Det är roligt nu när vi hållit på så länge för nu kommer 25-åringar med sina barn och minns hur det var när de själva var små.
Hela slingan, från de första tomtarna och änglarna till de sista elljusstakarna och julkrubborna, är en kilometer lång. I år blir det comeback för halm och träslöjd.
– När vi började var det mycket sådant. Det har varit borta ett tag men nu tar vi upp det igen. För 25-åringarna är det nytt.
Berg av lådor står fortfarande ouppackade i gångarna. Det är småpotatis jämfört med vad som redan packats upp, enligt Dan. Sortimentet bestämdes och köptes in redan i januari–februari.
– Då har man förra julen färsk i huvudet och vet vad som gått bra. Om vi till exempel sålt många dekorerade julgranskulor bestämmer vi oss kanske för att satsa ännu mer på det året efter.
Trender har kommit och gått under de här 16 åren.
– Mjuka tomtar är mer populära idag än för tio år sedan, medan hårda tomtar inte säljer alls så mycket. Förr kunde folk komma in och köpa tio små hårda tomtar på ett bräde, det gör de inte idag.
Även om påsken är stor och halloween vuxit är julen den absolut största högtiden på Vellingeblomman. Dan Tedestål lever med julen i viss mån hela året.
– Många frågar hur jag orkar jobba med jul hela året. Men det är ju samma sak i andra jobb, där man håller på med en sak länge. Vi har egentligen världens mest omväxlande jobb, det är aldrig mer än två månader med samma.
Det egna julfirandet brukar det däremot inte bli särskilt mycket av.
– Min fru brukar sätta upp några tomtar. Det får räcka.
Tomtebyn öppnar den 1 november och stänger den 31 december.
Gå till toppen