Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Politiker: Det radioaktiva avfallet stoppar utvecklingen

Flera Kävlingepolitiker reagerar på det nya beskedet att radioaktivt avfall kan bli kvar på Barsebäcksudden i ytterligare 25-30 år. Inte förrän mellanlagret är borta kan man göra annat på marken slår de fast.

Kommunstyrelsens presidium Stina Larsson (C), Catrin Tufvesson (S), Pia Almström (M) och Carina Ingelsson (L) reagerar på olika delar i rivningsplanerna för Barsebäcksverket.Bild: Kävlinge kommun
Kommunalrådet Pia Almström (M) har redan börjat förbereda kommunens invändningar till yttrandet på rivningsansökan:
– Vi anser att man ska göra en fullständig sanering och återställa marken helt, så att den går att använda till bostäder. Nu ligger år 2045 långt fram i tiden men det är väldigt viktigt att man lämnar möjligheten öppen för kommande generationer, säger Pia Almström.
Läs också Sökes: rivningslov för Barsebäcksverket
En farhåga är att det ska dröja ytterligare:
– Tiden har skjutits framåt hela tiden. Bara det inte blir som i Tyskland där materialet aldrig kommit längre än till mellanlagret. Det innebär i så fall att hela området är blockerat på grund av skyddsavståndet, säger hon.
Kävlinge kommun har tagit fram visionsbilder för ett bostadsområde på Barsebäcksverkets mark, något som inte är möjligt om inte marken saneras helt.Bild: @imageAuthorName
Centerpartiets Stina Larsson vill också se att marken återställs helt:
– Det är som att ta springnota då man gräver ner resterna av ett kärnkraftverk och sedan låtsas att det inte finns, säger Stina Larsson.
Hon är orolig för de transporter som blir vid rivningen:
– Det är inte acceptabelt med tunga lastbilar som under längre tid ska gå på småvägarna och störa både människor och natur. Istället tycker jag att rivningsmassorna ska transporteras med båt, säger Stina Larsson.
Centerpartiet anser att området i framtiden kan användas till centrum för forskning kring förnybara energikällor, eventuellt i kombination med bostäder och fritidsverksamheter.
Socialdemokraternas Catrin Tufvesson konstaterar att området lär vara industrimark länge till och är tveksam till att omvandla det till bostadsområde:
– Att återställa för bostadsändamål kostar mycket mer och frågan är vem är beredd att bära den kostnaden, säger hon.
De har föreslagit att området i framtiden skulle kunna användas till annan energiproduktion, gärna med energiforskning i samband med LTH.
Liberalernas Carina Ingelsson hoppas att det går snabbare att flytta mellanlagret än de 25-30 år som nu framförts. Hon har tidigare lagt fram ett förslag om att använda området för ny teknik eftersom det redan finns ställverk och ledningsgator i området.
– Det här är komplexa frågor men det är trist att det kan ta så lång tid. Vi vill bli av med mellanlagret så att man kan göra något annat på marken, säger Carina Ingelsson.
Gå till toppen