Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Region Skåne vill hoppa av ambulansflygen

Det nya borgerliga regionstyret vill dra sig ur rikssamarbetet om ambulansflygplan, som ännu inte är inköpta. Argumentet är att den skånska sjukvården skulle ha större nytta av tillgång till ambulanshelikoptrar.

Ambulanshelikopter på väg in till Akademiska sjukhuset i Uppsala. I Sverige finns sådana helikoptrar stationerade på nio orter, i Visby, mellersta Sverige och Norrland.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Regionstyrelsens arbetsutskott har beslutat utreda om det går att dra sig ur Kommunalförbundet Ambulansflyg, som omfattar alla 21 svenska landsting.
Så sent som i juni i år tog det dåvarande rödgröna regionstyret beslut om att låna ut 92 miljoner kronor för inköp av sex ambulansflygplan.
Alliansen i Skåne har hela tiden varit emot projektet, bland annat för att planen skulle stationeras på baser i Göteborg, Stockholm och Umeå. Nu står det också klart att upphandlingen av flygplanen försenas.
– De kommer inte att vara tillgängliga förrän tidigast 2020 och detta har redan kostat oss stora summor, säger regionrådet Gilbert Tribo (L).
– Vi har ju inte fått en enda flygtimme för de pengarna.
Det som nu beslutats är att undersöka juridiska möjligheter och kostnader för att dra sig ur kommunalförbundet. I omröstningen fick alliansen stöd av SD, som 2015 röstade för att Region Skåne skulle gå med i Kommunalförbundet Ambulansflyg
Det är en politisk framgång för alliansen, även om det är långtifrån klart att Region Skåne verkligen ska avsluta engagemanget.
Allianspolitikerna i Skåne, med KD i spetsen, har istället förespråkat att satsa på ambulanshelikoptrar. Gärna i samarbete med andra landsting i södra Sverige. Det skulle enligt Gilbert Tribo vara mer ändamålsenligt för att transportera patienter till skånska sjukhus och till andra sjukhus när det krävs specialvård.
Idag görs sådana icke-akuta transporter med vanligt flyg.
– Ambulanshelikopter räcker för våra övriga behov, och klarar transporter till sjukhus i Stockholm eller Göteborg, säger han.
– En annan fördel är att du slipper omlastning, eftersom helikoptern kan ta en patient direkt från en olycksplats till sjukhus eller direkt mellan de stora sjukhus som har helikopterplattor.
Gå till toppen