Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rekordstor julhandel väntas i år igen

Med en beräknad ökning på 3 procent slår julhandeln 2018 rekord för femte året på raken. Totalt kommer handeln under december att sälja för nära 80 miljarder kronor eller 7 817 kronor per svensk, spår Handelns utredningsinstitut (HUI)

Svenskarna kommer i år att lägga nära 80 miljarder kronor på inköp under december, spår Handels utredningsinstitut (HUI).Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
December förra året blev ett bakslag för både handeln och prognosmakarna. Black Friday i slutet av november kannibaliserade mer än väntat på decemberhandeln och i november föll mycket snö på många håll, vilket gjorde att inköpen av vinterkläder hamnade på "fel" månad. Totalt stannade ökningen under december 2017 på 1,8 procent.
I år räknar dock HUI med en klar förbättring. Dagligvaruhandeln (främst livsmedel) ska enligt prognosen upp med 3,5 procent och sällanköpsvarorna (elektronik, sport och kläder med mera) väntas öka med 2,5 procent. Det som framför allt talar för ökningen är konjunkturläget, de låga räntorna, en stark arbetsmarknad och inte minst att julafton i år ligger på en måndag. Den som inte tycker om att trängas i butiker och gallerior bör kanske undvika de båda dagarna innan. Kommer det sedan nederbörd av rätt slag blir försäljningsrekordet ännu större, slår HUI:s vd Jonas Arnberg fast med bestämdhet.
– Kommer det snö så spräcker vi 80-miljardersvallen.
Om det går att tala om hot mot decemberhandeln är det framför allt att helgerna ligger bra för lång ledighet och att många därför väljer att lägga julpengarna på resor. Black Friday, som infaller 23 november, är kanske ett ännu mer uttalat hot mot främst sällanköpsvaruhandeln och dessutom på flera sätt. Innan det amerikanska fenomenet dök upp sålde handeln till fullpris fram till jul och därefter kom reorna. Nu måste de sälja till kraftigt rabatterade priser under 24 timmar i november, vilket slår mot lönsamhet och decemberförsäljning.
– Black Friday har etablerats så otroligt fort och för en del har det ställt till problem. Men alternativet att hoppa av Black Friday finns helt enkelt inte, säger Jonas Arnberg.
Många har trott att den amerikanska e-handeljätten Amazon skulle ha etablerat sig i Sverige inför årets Black Friday, vilket skulle vara ytterligare en utmaning för många butikskedjor. Men några tydliga tecken på att så blir fallet har ännu inte synts till. Nästa år räknar dock HUI med att Amazon är momsregistrerat i Sverige och kommer då att finnas med i prognoserna.
Fakta

HUI:s prognos för december

Av de 7 817 som varje svensk i snitt väntas handla för i december går 3 354 kronor till dagligvaruhandeln och 4 462 till sällanköpsvaruhandeln (julklappar).

Jämfört med ett snitt av de övriga månaderna hamnar ökningen i december på 1 500 kronor per person. För ett hushåll på fyra personer blir ökningen alltså 6 000 kronor.

Elektronikhandeln väntas öka mest eller med 4 procent. Leksakshandeln med 3 procent och sport-, kläd-, och skohandeln med 2 procent.

E-handeln väntas slå försäljningsrekord under december med bred marginal.

Källa: HUI

Gå till toppen