Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SD: Stopp för flyktingar, genusarbete och HBTQ-arbete

Sverigedemokraterna vill spara 70 miljoner kronor genom att omedelbart avveckla flyktingmottagandet. Partiet vill även slopa mångfalds–, HBTQ – och genusarbetet.
I budgetförslaget för 2019 finns även satsningar på badhus i de östra kommundelarna, musikcheck och avgiftsfria trygghetslarm.

Hans-Olof Andersson, SD.Bild: Ingemar D Kristiansen
Kommunens ekonomi har en rad problem, slår SD fast i sitt budgetförslag. Som främsta orsak till detta lyfter partiet fram flyktingmottagandet.
– Den mångkulturella samhällsomvandlingen med enorm mottagning av asylinvandring har havererat, med stora underskott år efter år, säger Hans-Olof Andersson (SD).
Kommunens mångfalds–, HBTQ- och genusarbete är en sorts politisk propagandaverksamhet menar SD. Genom att slopa detta arbete sparas 24 miljoner kronor, fördelat på olika förvaltningar.
– Människors sexuella läggning hör till privatlivet och ska inte gruppkategoriseras. Därför är det konstigt att man i Lunds kommun har konferenser och föredrag för personal för att ändra deras attityder och inställningar, säger Hans-Olof Andersson.
Sverigedemokraterna vill också göra en kommunförvaltningsreform genom att bland annat ta bort kommunens visselblåsarfunktion, minska deltagandet i Almedalsveckan och stoppa fastighetsmässan Mipim.
Partiet vill även spara in på nischad kulturverksamhet och på mångkulturella projekt. På så vis kan sex miljoner kronor lösgöras, menar SD.
Att introducera nyanställda socialsekreterare kostar för mycket, anser partiet som därför föreslår en halvering av tidsåtgången. På så vis minskas socialnämndens pengabehov med 7 miljoner kronor. Slopat stöd till EU-migranter ger en besparing på 1,5 miljoner kronor.
Sverigedemokraterna föreslår också en rad satsningar. Däribland en miljon kronor på avgiftsfria trygghetslarm och förstärkt elevhälsovård – vilket bekostas genom en allmän besparing på modersmålsverksamheten med 3 miljoner kronor. Utbildningsnämnden och barn- och skolnämnderna slipper besparingar. Tre miljoner kronor anslås till att utbilda lärare i att motverka etniska konflikter. 4 miljoner kronor anslås till att stärka barns kunskap om det svenska kulturarvet.
SD:s budgetförslag landar på ett resultat på 110 miljoner kronor för 2019. Skattesatsning för detta år är oförändrad men för åren 2020 och 2021 anser partiet att skatten ska sänkas med 10 öre.
Gå till toppen