Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Damberg begär att Sony samarbetar inför varsel

Näringsminister Mikael Damberg (S) hoppas att Sony inte gör som grannföretaget Baxter, som tidigare i höstas varslade i Lund utan att ta kontakt med regeringen eller regionen i förväg. Målet från regeringens sida är att tillsammans med bolaget kunna undersöka alternativa lösningar. Nu uppmanar han Sonys ledning att ”uttömma alla möjligheter innan de tar beslut”.

Näringsminister Mikael Damberg (S) vill inte att Sonys ledning väntar med att kontakta regeringen tills varslet i Lund är ett faktum.
Det var förra veckan, mitt under höstlovet, som Sony bekräftade att mobilverksamheten i Lund kommer att beröras av det globala sparpaket som ledningen i Tokyo beslutat om för Sony Mobile Communications.
Läs mer: Sony bekräftar: Lund drabbas av sparpaketet
En ny prognos om halverad försäljning av Sonys mobiler i år gör att kostnaderna måste halveras globalt inom mobildivisionen. Exakt hur det kommer att slå mot Lund är ännu oklart, men näringsminister Mikael Damberg vill inte vänta tills ett varsel är ett faktum.
– Jag förutsätter att bolaget har kontakt med regionen och berörda myndigheter för att uttömma alla möjligheter innan de tar beslut, säger han till 8till5.
Kommentaren följer på näringsministerns kritiska uttalanden mot ledningen för medicinteknikjätten Baxter, som varken kontaktade regionen eller regeringen innan de för en månad sedan varslade 360 anställda om uppsägning när produktionen i Lund läggs ner och forskningen bantas.
– Min epost och telefon är alltid öppen för företag som står inför avgörande beslut. Nu kommer vi i ett läge där besluten redan är fattade. Det gör att vi hamnar lite sent i beslutsprocessen, när man redan varslar, sa Damberg den gången.
Läs mer: Damberg kritisk mot Baxter: Borde kontaktat regeringen
Nu upprepar han alltså budskapet, apropå Sonyledningens pågående arbetet med det sparpaket som kommer att drabba verksamheten i Lund, och hoppas att företaget inte sluter sig i den processen:
– Regeringen följer utvecklingen och staten är väl förberedd för eventuella varsel.
Varken den avgående eller tillträdande politiska ledningen i regionen har dock fått någon information från Sony så här långt, enligt vad 8till5 har inhämtat.
Och även om näringsministern nu signalerar regeringens vilja att få vara med i processen för att kunna hjälpa till är frågan för tidigt väckt, enligt Sony.
– Det är svårt för mig att kommentera vad Mikael Damberg tycker. Det är en rent intern process för Sony just nu. Först måste vi ju veta vad kostnadsreduktionerna innebär, sen får vi ta kontakt med andra om det behövs, säger Stefan Olsson, vikarierande presstalesperson för Sonys verksamhet i Lund.
Läs mer: Efter brakförlust: Sony Mobile i Lund synas med lupp
Gå till toppen