Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dan Park döms återigen till fängelse

Den kontroversiella gatukonstnären Dan Park döms till tre månaders fängelse för hets mot folkgrupp. Ett av brottsoffren: En riksdagsman från Malmö.

Gatukonstnären Dan Park har återigen dömts till fängelse för hets mot folkgrupp.Bild: Johan Nilsson/TT
Malmöbon Dan Park har flera gånger dömts för hets mot folkgrupp och förtal efter att bland annat ha klistrat upp affischer på offentliga platser i Malmö.
2014 dömdes han till fem månaders fängelse för bilder med kränkande motiv på afrikaner och romer.
Nu tvingas Dan Park in i fängelset igen. Han döms för förtal och fem fall av hets mot folkgrupp. Brotten ska han ha begått genom att publicera olika typer av bilder och texter på sociala medier. I vissa fall förnekar Dan Park helt att det är han som har publicerat materialet.
Läs också Dan Park – konsten att provocera
Hans förklaring är i stället att någon annan kan ha använt hans twitterkonto när han har lämnat datorn på Malmö stadsbibliotek obevakad.
En annan förklaring lyder: Han kan ha lämnat ifrån sig inloggningsuppgifterna till sitt twitterkonto när han har varit berusad.
Det köper inte Malmö tingsrätt som nu dömer Dan Park till tre månaders fängelse.
Ett av brottsoffren är vänsterpartiets Momodou Jallow, riksdagsman från Malmö. Dan Park har publicerat en bild av honom tillsammans med en text som, enligt tingsrätten, uppenbart uttrycker ”missaktning för mörkhyade personer.”
Läs också Dan Park döms till fängelse
Dan Park ska nu betala 15 000 kronor i skadestånd till riksdagsmannen.
När Sydsvenskan når Dan Park säger han:
– Jag trodde att jag skulle få sex månaders fängelse. Tre månader är ju ingenting. Men jag kommer att överklaga.
Ångrar du dig?
– Absolut inte. Det är sånt jag håller på med som gatukonstnär, säger Dan Park.
Gå till toppen