Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunfullmäktige i Lomma klubbade budget med flera skolsatsningar

På torsdagskvällen klubbade kommunfullmäktige i Lomma igenom det budgetförslag som alliansen lagt fram. Budgeten innehåller flera skolsatsningar, bland annat en omfattande ombyggnation av Bjärehovskolan.

Under torsdagen debatterade politikerna i Lommas kommunfullmäktige under flera timmar den budget som ska styra kommunens ekonomi de nästkommande åren. På bilden står Liberalernas Sandra Pilemalm i talarstolen.Bild: Johanna M Karlsson
– Det här är en rejäl satsning på skolan, så Robert Wenglén (M), kommunstyrelsen ordförande, när han presenterade alliansen förslag för ledamöterna i fullmäktige.
Budgeten som röstades igenom innebär en utökning av de olika nämndernas enskilda budgetar med 71 miljoner kronor. Av detta avsätts 40,7 miljoner för barn- och utbildningsnämnden. Pengarna ska bland annat användas till:
• Löddesnässkolans matsal ska byggas ut, flera av Bjärehovskolans byggnader ska helt bytas mot nya, Alléskolan ska få fler klassrum och en förskola i Borgeby ska byggas.
• 8,5 miljoner läggs på så kallade ”nivåhöjande förstärkningar”, varav det mesta ska användas för att öka grundbemanningen i för- och grundskolan.
• 500 000 kronor ska förbättra möjligheterna för planering och pedagogiskt utvecklingsarbete i förskolorna.
• 500 000 kronor ska gå till ett fortbildnings- och kompetensprogram för personalen i för- och grundskolan.
Samtidigt som stora satsningar planeras höjde Robert Wenglén ett varningens finger:
– Vi står inför en lågkonjunktur och därför ska vi göra investeringar nu, så att vi blir mer kostnadseffektiva till 2021.
Han varnade också för att kommunens nettokostnad nu överstiger skatteintäkterna. Det måste man få ordning på, annars kan besparingar bli nödvändiga, enligt Wenglén.
Flera av partierna utanför alliansen la under sammanträdet egna förslag på satsningar man vill se de kommande åren:
• Socialdemokraterna yrkade bland annat på att ytterligare 5,5 miljoner (utöver det förslag som alliansen lagt) årligen skulle skjutas till i barn- och utbildningsnämndens budget. S ville även lägga 3,5 miljoner kronor för att säkra kvaliteten i hemtjänsten när den tas tillbaka i kommunal drift till våren, samt utöka budgeten för bidragen till de lokala föreningarna och kulturskolan.
• Sverigedemokraterna yrkade på att socialnämnden skulle få en särskild buffert att användas vid behov när hemtjänsten kommunaliseras.
• Fokus Bjärred föreslog att 600 000 kronor skulle avsättas för en projektledare, som skulle anställas av kommunen för att särskilt arbete med projekt och visioner kopplade till den norra kommundelen.
Samtliga av de andra partiernas yrkanden röstades ner till förmån för alliansens budgetförslag.
Gå till toppen