Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny samtyckeslag har redan haft effekt

Den nya sexualbrottslagen med krav på samtycke har redan haft betydelse i flera fällande domar, visar en genomgång av Ekot i Sveriges Radio. – Vi har fått en helt ny spelplan nu, säger åklagare Christina Voigt.

Flera har redan dömts enligt den nya sexualbrottslagen, visar en granskning. ArkivbildBild: Adam Wrafter/SvD/TT
Ekot har granskat 20 fällande våldtäktsdomar där brottet begåtts efter den 1 juli, då lagen trädde i kraft. I fyra av fallen har den skärpta lagstiftningen haft betydelse för domen, enligt Ekot.
– Vi har fått en helt ny spelplan nu. För de situationer som vi nu bedömer, de kunde på sin höjd bedömas som ett sexuellt ofredande. Men de här situationerna bedöms nu som våldtäkter, säger Christina Voigt, kammaråklagare i Stockholm, till radion.
Voigt var åklagare i ett av de första fall där en man dömts för våldtäkt efter sex utan samtycke. Det skedde på en efterfest där kvinnan somnat på en soffa och vaknat av att mannen klätt av och sedan våldtagit henne.
– Det här är ju inte en helt ovanlig situation, hon var trött, lite berusad, hon blev väldigt förvånad och var lite chockad över det som hände, säger Voigt.
Mannen fick två års fängelse, men har överklagat domen.
– Hade man gått efter den gamla lagstiftningen så hade han på sin höjd blivit dömd för ett sexuellt ofredande och kanske fått någon månads fängelse eller böter.
Den nya lagen ställer krav på samtycke vid sex. Tidigare krävdes att det förekommit våld, hot eller att målsäganden varit i en särskilt utsatt situation.
Gå till toppen