Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Oppositionen slopar egna budgetförslag: De går aldrig igenom ändå

Oppositionspartierna i Vellinge har beslutat sig för att inte lägga egna budgetförslag.
– Fullständigt meningslöst när partiet i majoritet aldrig accepterar andras förslag ändå, säger Henrik Thorsell (L).

"Det är fullständigt meningslöst i en kommun som nyligen har befäst ett majoritetsförhållande att lägga alternativa förslag till ett parti som har som princip att säga nej till alla andras förslag", säger Henrik Thorsell (L).Bild: Albin Brönmark
När M-budgeten presenterades kom SD, L och C med tilläggsyrkanden, men inga egna förslag.
– Lite av ett antiklimax, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande.
Läs också Storsatsningar på de yngsta och äldsta får fokus i M-budgeten
Men Henrik Thorsell, gruppledare för Liberalerna, menar att det var ett aktivt beslut från oppositionens sida.
– Vi har fått kritik från Carina för att vi inte lämnar ett komplett budgetförslag, men det har vi medvetet inte gjort i år. Det är fullständigt meningslöst i en kommun som nyligen har befäst ett majoritetsförhållande att lägga alternativa förslag till ett parti som har som princip att säga nej till alla andras förslag.
– Därför kommer vi i oppositionen att utgå från den beräkning som tjänstemännen gjort, och utifrån den diskutera för- och nackdelar med befintligt förslag.
I M-budgeten ligger en oförändrad skattesats på 18.50 kronor. En siffra som trots att Vellinge i flera år haft landets lägsta kommunalskatt inte är tillräckligt låg, enligt Henrik Thorsell som länge drivit en kampanj för en skattesänkning på 25 öre. Även C ställer sig nu bakom det förslaget.
– Kommunen har överdebiterat sina invånare under ett antal år. Vi har möjlighet att sänka skatten. Varför skulle vi då inte göra det?
För att kapa kostnaderna vill partierna bland annat:
• Tillsätta en krisgrupp för att komma till rätta med underskottet på Falsterbo Strandbad, som man menar ligger på tio–tolv miljoner per år.
• Se över kommunens höga avgångsvederlag.
• Införa anställningsstopp för administrativ personal.
– En av orsakerna till att kostnaderna nu skenar är att antalet anställda ökar kontinuerligt. Det vore på sin plats att införa stoppet nu innan lågkonjunkturen kommer, säger Henrik Thorsell (L).
Gå till toppen