Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Burlöv

Vårdare slog demenssjuk med duschhandtag

När den äldre, demenssjuke, personen inte ville duscha slog vårdaren till personen i huvudet med duschhandtaget så att det började blöda. En annan gång blev det en knytnäve i ansiktet.

Nu är den anställde vårdaren tagen ur tjänst och en anmälan om allvarligt missförhållande har gjorts av Burlövs kommun.
I anmälan beskrivs hur den ena incidenten inträffade i äldreboendets dagrum. Brukaren spottade på den anställda som blev arg och slog med höger knytnäve på vänster kind. Den anställde tittade sig sedan omkring och förstod då att en arbetskamrat hade sett vad som skett.
Den andra incidenten inträffade när vårdtagaren skulle duscha. Hen ville inte duscha och spottade på den anställde. De var två anställda vid duschen och den som höll i duschhandtaget slog då den äldre i huvudet. Det blev ett sår som blödde ganska kraftigt, men var inte djupt enligt sjuksköterskan som undersökte såret.
I journalen har den anställde skrivit att brukaren slagit sig på duschanorndningen, men inte hur det gick till.
Den drabbade vårdtagaren lider av en demenssjukdom och det är väl känt att hen ofta är orolig men det finns en plan för hur man ska hantera liknande situationer.
Burlövs kommun har nu tagit den anställde som utövat våld ur tjänst och satt igång en arbetsrättslig process. Man har polisanmält händelsen och gjort en lex Sarahanmälan till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg).
Man kommer även att handleda personalen så att de känner till skyldigheten att rapportera avvikelser samt se över bemanningen på den aktuella avdelningen.
Gå till toppen