Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Låt nätläkarna stå på egna ekonomiska ben

Hur tänker politikerna? Enligt lagen, och enligt allmän moraluppfattning, ska vården i första hand gå till de mest behövande, de sjukaste, skriver de skånska distriktsläkarna.Bild: Claudio Bresciani/TT
Vem vill inte ha en nätläkare i sin egen lilla mobil? Lanseringen går med raketfart nu. Annonser överallt, på mailen, utomhus på stora affischer och så dessa läckra filmsnuttar på tv. Mmm … Vården framställs som en attraktiv produkt, som man gärna kan använda lite mer av. I början var det försiktigt och trevande som nätbolagen presenterade sig. Inte nu längre! Funderat över var pengarna till megasatningarna kommer ifrån? Är det som vanligt att de kostnadsfria apparna och de trevliga tjänsterna bekostas med reklam? Icke. De nya vårdtjänsterna är så här lönsamma på grund av att deras finansering kommer direkt från den landstingsskatt som vi alla betalar. Och nu säljs en uppiffad version av något som vi faktiskt redan har.
Två exempel från skånsk primärvård:
”Så bra att jag fick reda på att jag skulle hit!” säger patienten som på vårdcentralen får behandling för sin bihåleinflammation. Att hon ska komma till oss har hon fått veta av en nätläkare. En mamma med sitt barn med hudförändringar berättar att en nätläkare tittade på ett mobilfoto av utslaget och gav rådet att uppsöka vårdcentral om det inte försvann på ett par dagar. Vilket det alltså inte gjort.
Denna typ av rådgivning har vi redan betalat för, via skatten, nämligen sjukvårdsupplysningen 1177. Dit kan man ringa gratis dygnet runt och få proffsig hjälp att lotsas vidare i vården. Visst kan det bli mycket långa väntetider! Men nu fick samhället betala två gånger för en och samma bihåleinflammation och två gånger för ett och samma eksem. Först digitala ”läkarbesök” och sen riktiga. Dyrt för samhället, lönsamt för nätbolagen!
De flesta nätläkare är nog samvetsgranna och försöker göra det bästa för sina patienter, även om de aldrig träffar och undersöker dem (vilket i och för sig är det som hela läkarvetenskapen bygger på, och motsatsen, att det går lika bra att vårda enbart digitalt, är inte bevisat. Det bygger på tro och förhoppningar). Vi har exempel på lite freestajlande ibland, då läkarna inte känner till vad som gäller inom skånsk vård. Men det är inte huvudproblemet. Inte heller det som en nätbolagschef skrev i Sydsvenskan – att vi ska lita på patienternas bedömning. Det är helt naturligt att man som patient väljer den mest lättillgängliga medicinska rådgivningen.
Men hur tänker politikerna? Enligt lagen, och enligt allmän moraluppfattning, ska vården i första hand gå till de mest behövande, de sjukaste. Regeringens utredare berättade på tv häromkvällen att något avlastning för primärvården ger nätläkarna inte och de behandlar mest yngre relativt friska människor.
Vården i Sverige idag är inte perfekt, men vi betalar den tillsammans. Utan att vara miljonär kan man råka ut för livshotande sjukdomar och klara sig. Hur länge ska vi ha det så? Kostnaden för chattande läkare utan långsiktigt vårdansvar stiger snabbt och riskerar urholka vårdens finansiering. Låt dessa tjänster stå på egna ekonomiska ben. Politiker, våga säga rakt ut att vi måste prioritera!

Catarina Canivet

Katarina Bengtsson

Johanna Cederholm

Elisabeth Englesson

Anna Ghanei

Per G. Jonsson

Tomas Kanter

Carina Nilsson

Agneta Rosberg

Distriktsläkare i Region Skåne

Margareta Troein

Distriktsläkare i Region Skåne och professor i allmänmedicin
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen