Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Många kallade, få utvalda. Ny syn på polisyrket behövs.

Många vill bära uniformen. För få kvalar in.Bild: Johan Nilsson/TT
Polisen Nadim Ghazale delade en uppmaning på Twitter. "Vi behöver fler kollegor till ett av världens viktigaste jobb. #Jagblevpolis för att ge tillbaka lite till landet som gav mig allt. Varför blev du polis?", skrev Ghazale och uppmanade andra att dela med sig av sina egna bevekelsegrunder för att söka sig till polisyrket.
Uppmaningen kommer mitt i ansökningstiden för vårens polisutbildning. Om tre veckor, den 30 november, stängs fönstret för denna gång. Och om trenden från i våras håller i sig kommer trycket att vara stort. Inför höstens utbildning visade nästan 9 600 personer – rekordmånga – intresse för att bli polis. Polishögskolan växer dessutom: i januari startar en ny polisutbildning i Västra hamnen i Malmö med ett hundratal platser.
Att polisyrket trots de senaste årens intensiva diskussion om dåliga villkor och en tuff arbetsmiljö fortfarande lockar så många är förstås positivt. För bara två år sedan var antalet sökande betydligt färre än i våras.
Problemet är att så få platsar. Trots sänkta krav på begåvning, fysik och körkort fylldes bara 541 av 800 platser inför höstens polisutbildning.
Det går långsamt att fylla på, samtidigt som allt fler poliser försvinner i andra änden. Under 2016 och 2017 gick sammanlagt över 900 poliser vidare till ett annat jobb. En stor del av dem hittade tryggare och bättre betalda arbeten i den privata sektorn, inte minst inom säkerhetsbranschen. Och inget tyder på att utflödet kommer att minska.
Var finns lösningen?
De politiska partierna tävlar om att hitta den. Vem satsar mest? Vem vill ha flest poliser? Men de tävlar också om att lägga ytterligare börda på Polisen. Identitetskontrollen vid Öresundsbron är ett exempel, idéerna om ett tiggeriförbud ett annat. Den administrativa börda på de anställda som bland andra Polisförbundet kritiserat ser inte ut att minska. Snittlönerna för poliser ligger fortfarande under lönerna för andra statligt anställda. Ingångslöner på 25 000 kronor i månaden får troligtvis många att tveka inför att ta sig an ett av de mest utsatta jobben i samhället.
Att antalet sökande till polisutbildningen är rekordhögt samtidigt som så få påbörjar utbildningen riskerar att återuppväcka frågan om ytterligare sänkta krav. Det är knappast rätt väg att gå. Sverige behöver fler poliser, men rätt poliser. Då återstår att vidga urvalet. Fler måste förmås vilja välja polisyrket.
Varför blev du polis? frågade Nadim Ghazale på Twitter. Svaren från kollegorna visar vad som trots allt lockar, och som gör att många stannar kvar: att få göra något meningsfullt. Att hjälpa dem som behöver hjälp. Att skydda demokratin och medborgarna.
Sådana drivkrafter är förstås hedervärda och viktiga. Men räcker de?
Det finns en gammal syn på vissa yrken i samhället, inte sällan de människonära, som handlar om att människor som väljer dem gör det utifrån ett slags kall. Under det kallet, som genomsyrar såväl bilden av polisyrket som vårdyrkena och lärarkåren, ska det räcka med att helt enkelt få göra gott. Krav på högre löner och bättre arbetsvillkor blir underordnade, eftersom det enligt den romantiserade bilden av kallet inte är sådana krav som ska vara drivkraften.
Det är förstås så att många som väljer ett yrke där den främsta uppgiften är att hjälpa andra också ofta drivs av att få göra just det. Men den drivkraften, som är högst personlig, kan inte göras till ursäkt för bristande satsningar och knappa resurser för en hel yrkeskår.
Knappt 6 procent av vårens sökande till polisutbildningen har nu påbörjat vägen till att bli polis. Det återstår att se hur många av dem som nu filar på sin höstansökan som kommer att nå ända fram.
Risken finns att den riktiga ökningen – utan motsvarande tapp i andra änden – får vänta tills viljan att göra gott kan kombineras med att under goda arbetsvillkor kunna försörja sig. Dit verkar det vara en bit kvar.
Gå till toppen