Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
SAS

Två ton skånsk svamp i lådorna när SAS testar vegan-meny

Skånska svampodlaren Hällestad har fått en jätteorder på två ton svamp från SAS, när flygbolaget testar vegan-menyer ombord under två veckor med start idag.

Hällestads vd Mathias Persson ska leverera två ton svamp till SAS.Bild: Lars Owesson
Ordern på två ton svamp till SAS måltider kom som en blixt från klar himmel för bara drygt fyra veckor sedan. Normalt producerar Hällestad omkring tolv ton svamp i veckan, så det innebär en rejäl volymökning.
– Det är 20 procent som vi har fått trolla till, men det kom efter en kampanj på Coop förra veckan så vi hade redan fullt tryck i odlingen och det var bara att fortsätta, säger Mathias Persson, VD för Hällestad.
Så vitt han vet har bolaget inte levererat svamp till SAS förut. I alla fall inte i den här omfattningen, men det kan ha gått mindre volymer via grossister som säljer till de firmor som levererar mat till flygbolaget.
– Det här är fantastiskt kul, eftersom vi når konsumenter från hela världen på ett sätt som vi inte gör när vi levererar till dagligvaruhandeln i Sverige. Flödet av människor är annorlunda på flygsidan. Sen tycker jag det är kul med de gröna växtbaserade maträtterna, att det har tagit sådant fäste i matvärlden så att en aktör som SAS går in för detta och kör en helt växtbaserad maträtt. Det är jätteskoj att få vara med på den resan, säger Mathias Persson.
Svamparna ingår i de vegan-menyer som SAS serverar på prov under två veckors tid, med start idag, för resenärer i Plus-kabinen på flygningar över 80 minuter inom Skandinavien och Europa.
Hällestad är Sveriges största svampodlare, men har haft en tuff period sedan anläggningen brann ner i början av förra året. Odlingen har återupptagits i provisoriska anläggningar och volymerna är nu nästan tillbaka på samma nivåer som före branden, uppger Mathias Persson.
Läs mer: Svampodling i Hällestad gick upp i rök i natt
Läs mer: Svamparna växer igen trots eldsvådan
Gå till toppen