Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Har våra båda nationer, Tyskland och Frankrike, lärt sig rätt läxa?”

Den nationalism och chauvinism som växte fram under 1930-talet bör göra oss alla vaksamma när nationalismen åter är på uppgång i Europa och övriga världen. Det skriver David Cvach och Hans-Jürgen Heimsoeth, Frankrikes respektive Tysklands ambassadör i Sverige.

Förödelse under första världskriget. EU har bidragit till att säkra freden i mer än 70 år, vilket har möjliggjort ekonomisk utveckling och sociala framsteg, skriver artikelförfattarna.
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Hundraårsdagen för det vapenstillestånd som innebar slutet för första världskriget infaller i morgon, den 11 november. Det var ett krig som tog nästan tjugo miljoner liv.
Att uppmärksamma orsakerna till att första världskriget bröt ut, kedjan av politiska misslyckanden och dramatiska konsekvenser för länder, gränser och folk är ett sätt att minnas denna dag. Ett annat, kanske bättre, är att fråga sig huruvida våra båda nationer, Tyskland och Frankrike, och deras invånare har lärt sig rätt läxa av det förflutna.
Efter första världskriget uttryckte den franske författaren och filosofen Paul Valéry något som är sant än idag: ”Som civilisationer vet vi nu att vi är dödliga.”
Andra världskriget bevisade att krigsmonstret bara tagit paus för att återigen komma fram och slå än hårdare, orsaka större förluster i människoliv, förstörelse och misär. Om vi vill undvika att än en gång som sömngångare gå in i ett krig måste vi vara medvetna och aktiva.
För den ”neutrale segraren” Sverige ledde första världskriget till genomgripande förändringar i landets utrikespolitik. Sverige gick med i Nationernas förbund 1920. Beslutet avvek från landets dittills strikta neutralitetslinje och grundades i insikten att Sverige inte borde stå overksamt, vara passivt, när konflikter och säkerhetshot präglade världsläget.
Trots att Nationernas förbund snart skulle påverkas av maktspel och framväxande aggressioner, låg Sveriges engagemang i internationell politik stadigt fast och kom att bli en globalt erkänd styrka för svensk utrikespolitik.
Den nationalism och chauvinism som växte fram under 1930-talet bör göra oss alla vaksamma när nationalismen åter är på uppgång i Europa och övriga världen. När vi vänjer oss vid provokationer och slutar förskräckas av uttalat hat är det en stark varningssignal.
Politiker som för att bli valda spelar på människors rädslor erbjuder inga lösningar på samhälleliga och internationella problem. Tvärtom bidrar de till ökade spänningar och instabilitet.
Ansvarstagande politiker måste oförtröttligt arbeta med att bemöta och motarbeta populistiska förenklingar. Att länder satsar på isolationism löser inga globala problem som klimatförändringar och internationell migration.
Den europeiska unionen är det mest framgångsrika fredsprojektet i historien och något för européer att vara stolta över.
EU grundades med målet att göra krig inte bara ”otänkbart utan materiellt omöjligt”, för att citera Robert Schuman, tidigare premiärminister i Frankrike och EU-parlamentets förste ordförande.
EU har bidragit till att säkra freden i mer än 70 år, vilket har möjliggjort ekonomisk utveckling och sociala framsteg. Den europeiska unionen är ett unikt exempel på hur nationer som delar värderingar kan skapa en gemenskap som bevarar var och ens suveränitet, samtidigt som delarna tillsammans hanterar resurser inom områden som kräver gemensamma insatser.
Idag är läget kritiskt. Europa behöver agera enat och leverera, nu mer än någonsin. Freden får inte tas för given. Den måste vinnas varje dag.
I morgon, den 11 november, på hundraårsdagen av vapenstilleståndet efter första världskriget, inviger våra länders ledare den första globala fredskonferensen Paris Peace Forum tillsammans med fler än hundra andra stats- och regeringschefer.
Paris Peace Forum är en mötesplats för diskussion och debatt. Tonvikten ligger på initiativ från den ideella sektorn och på delade innovativa lösningar som inte bara rör fred och säkerhet, utan även miljö, teknologi och hållbar ekonomi. Bland de 119 projektidéer som presenteras kommer flera från våra båda länder och från Sverige. Det är inte en tillfällighet.
Vi vet att regeringar inte ensamma kan rädda och utveckla multilateralismen – samarbetet mellan flera länder – eller stärka demokratin och grundläggande fri- och rättigheter. Alla samhällsstärkande aktörer måste samverka. Sverige är den bästa tänkbara samarbetspartnern i det arbetet.

David Cvach

Hans-Jürgen Heimsoeth

David Cvach är Frankrikes ambassadör i Sverige.
Hans-Jürgen Heimsoeth är Tysklands ambassadör i Sverige.
Gå till toppen