Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Högtidligt vid 100-årsminnet av kapitulationen

Första världskriget tog slut i en skogsglänta i norra Frankrike. Dit, precis 100 år senare, kom Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel på lördagen för att delta i en högtidlig ceremoni.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron vid minnesceremonin av första världskrigets slut för 100 år sedan.Bild: Michel Euler/AP/TT
Det var första gången sedan andra världskriget som en tysk ledare besökte platsen vid Rhetondes nära den lilla staden Compiègne.
För Adolf Hitler var platsen oerhört symboliskt viktig.
Han beordrade att Frankrike skulle skriva under kapitulationen inför Nazityskland den 22 juni 1940 i samma järnvägsvagn som användes när Tyskland fick skriva under sin kapitulation i gryningen den 11 november 1918. Några timmar senare tystnade kanonerna. Fyra års blodbad på västfronten var över.
Restaurangvagnen flyttades från ett krigsmuseum till skogsgläntan i Rhetondes för att tillfredsställa Hitlers hämndlustar. Det som för fransmännen blivit en helgedom för fred, var i Hitlers ögon en symbol för tysk förnedring.
Nu denna laddade och känslosamma lördag satt Macron och Merkel, de två ledarna för krigets huvudkombattanter, i en rekonstruktion av samma tågvagn – en sinnebild för försoning och de täta banden länderna emellan.
De utkämpade tre krig mellan 1870 och 1945, men i dag ses Frankrike och Tyskland som grundpelarna för fred i Europa.
I högstämda ceremonier inspekterade Macron och Merkel soldater från den tyskfranska brigaden i Eurocorps, lade ner en krans och avtäckte en minnesplatta vid krigsmonumentet i Compiègneskogen.
Bredvid, på en minnesplatta från första världskriget, står att läsa:
"Det tyska imperiets kriminella stolthet dog här den 11 november 1918, besegrad av det fria folk som den hade försökt förslava."
Fast 100 år senare kunde kroppsspråket mellan Merkel och Macron inte ha varit mer vänskapligt.
I restaurangvagnen, i samband med signeringen av en minnesbok, höll de varandras händer.
– Europa har haft fred i 73 år. Vi har fred för att vi vill att det ska vara så, för att Tyskland och Frankrike vill ha fred, sade Macron med Merkel på sin sida till en grupp ungdomar.
– Så budskapet är att om vi ska leva upp till uppoffringarna från soldaterna som sade "aldrig mer", får vi aldrig ge efter för våra svagaste instinkter eller för försök att splittra oss, sade fransmannen.
Fakta

Första världskriget

Första världskriget utkämpades mellan 28 juli 1914 och 11 november 1918.

Två allianser stod mot varandra, centralmakterna som bestod av Tyskland, Österrike-Ungern och deras allierade, och ententen som bestod av Frankrike, Ryssland och Storbritannien med allierade. USA gick med på ententens sida 1917.

Tyskland lyckades besegra flera av sina opponenter, bland andra Ryssland, vars arméer kollapsade 1917. Men man kunde i slutänden inte stå emot den samlade kraften hos västmakterna. I november 1918 tvingades den tyska arméledningen kapitulera för övermakten.

Fyra kejsardömen/imperier föll som ett resultat av kriget: det tyska, det österrikiska, det ryska och det osmanska.

Fakta

Krigets offer

Omkring 10 miljoner soldater stupade under första världskriget. Av dessa föll 3,8 miljoner på västfronten, i norra Frankrike och Belgien.

Cirka 3,6 miljoner soldater dödades på östfronten, 1,2 miljoner i norra Italien, drygt en halv miljon på Balkan och nästan 800000 på krigsskådeplatserna i Mellanöstern. Länderna med flest stupade:

Ententen:

– Ryssland, 1977000

– Frankrike (inklusive kolonier), 1398000

– Storbritannien (inklusive kolonier), 762000

– Italien, 700000

– Serbien & Montenegro, 308000

– Rumänien, 300000

– USA, 117000

Centralmakterna:

– Tyskland (inklusive kolonier), 2051000

– Österrike-Ungern, 1500000

– Turkiet, 550000

Källor: Urlanis, Clodfelter med flera

Gå till toppen