Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Vilken stolthet det fanns! Fan, vad vi var grymma!"

Rekvisitan består av en lastpall på golvet. Publiken omfamnar skådespelarna. Piano och Loulou Lamottes soulröst.
Om fyra veckor har Södra Communityteaterns "Väkommen till Malmö" premiär – en pjäs om flyktingkrisen 2015.

Regissören Jonas Jarl.Bild: Lars Brundin
I ABF Malmös lokaler pågår repetitionen för fullt.
– Pjäsen är en hyllning till alla de svenskar som ville vara med och göra skillnad, säger regissören och manusförfattaren Jonas Jarl.
Hösten 2015 fylldes Malmö central av nyanlända människor på flykt. Nu sätter Södra Communityteatern upp en föreställning om alla de Malmöbor som som tog emot dem med öppna armar.
Till grund för manuset ligger Malmö stadsarkivs intervjumaterial som delvis samlats i boken "Ankomst Malmö".
Tre skådespelare – Malin Brandqvist, Hadi Husam Muhi Aldeen och Magnus Göransson – samt Sven-Erik Lunderqvist på piano och Loulou Lamotte på sång ger röst åt vittnesmålen.
– Vilken stolthet det fanns! Fan, vad vi var grymma! tycker Loulou Lamotte.
Den avskalade rekvisitan och det faktum att publiken ska sitta på stolar i ring runt föreställningen är noga genomtänkt.
– På teater ser publiken ofta på scenen som ett tittskåp och bara tar emot. Här är tanken att vi alla sitter i samma båt. Vi möter varandra, säger Jonas Jarl.
En av skådespelarna, Hadi Husam Muhi Aldeen, har själv erfarenhet av att vara på flykt. Han är från Syrien. I januari 2016 kom han till Sverige via Egypten på anhöriginvandring, tack vare att hans syskon tagit sig hit några år tidigare. Nu spelar han teater och pluggar på Malmö Latins teaterlinje.
– Om det dröjt några månader till så de hade hunnit skärpa reglerna för familjeåterförening så hade jag inte kunnat komma till Sverige, säger han.
Jonas Jarl tycker att pjäsen innehåller en hel del feelgood. Men han sticker inte under stol med att den också är ett politiskt ställningstagande.
– Vi tar ställning för öppna gränser utan taggtråd vid Hylliestation.
På bilden: Abdul Hadi Husam Muhi Aldeen, skådespelare, och bakom till vänster sitter sångaren Loulou Lamotte.Bild: Lars Brundin
Gå till toppen