Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dags att ge pappa ny slips – igen?

Nu är det återigen dags för fars dag – en högtid med amerikansk förlaga som uppmuntras av handeln. I nära 90 år har vi firat våra fäder. Den typiska gåvan? Något som är starkt förknippad med traditionell manlighet.

Slips – en typisk fars dagpresent. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/ TT
– En popular present till mannen är fortfarande en slips, som är en väldigt traditionell symbol för medelklassmanligheten, lite paradoxalt, säger Jonas Engman, etnolog på Nordiska museet, och syftar på att vi trots jämställdhet i Sverige hyllar en fadersroll sprungen ur gamla könsroller.
– Det är så med många ritualer, de hyllar ofta det konservativa.
Fars dag började firas i Sverige 1931. Ursprunget är amerikanskt, och initiativtagaren var en kvinna som ville hylla sin egen pappa – en änkling som ensam fostrat sju barn. Ett hjärtevärmande tema, som anknyter till dåtidens kärnfamilj.
Det var också en dag som snabbt plockades upp av handeln, som insåg att det finns pengar att tjäna. När fars dag 1931 introducerades i Sverige dröjde det inte länge förrän den fick draghjälp av kommersiella intressen.
1949 bildades nämligen en nordisk kommitté av köpmän med syfte att verka för sedens spridning, enligt Nordiska museet.
Och visst säljs fortfarande en hel del slipsar, morgonrockar och pyjamasar på denna dag – men det svenska firandet 2018 är knappast styrt av kommers helt och hållet.
– Man kanske ger en liten present eller teckning från barnen, men att ge sig ut och köpa presenter? Kanske vanligt, men ingen stor grej, anser Jonas Engman.
Frågan är vad den som ändå vill fira pappa med en liten gåva ska rikta in sig på. Funkar slips 2018?
– Ja, jag tror faktiskt det. Och rakapparater.
Fakta

Fars dag

Fars dag började firas i Sverige 1931. Den infaller andra söndagen i november.

Traditionen importerades från USA. Initiativtagaren var en kvinna vid namn Sonora Smart Dodd, som ville hylla sin far som var krigsveteran och änkling och som ensam hade fostrat sju barn.

Fars dag har inte blivit lika populär som mors dag.

Båda dagarna har sitt ursprung i en tid när könsrollerna såg annorlunda ut och kärnfamiljen var enda norm.

Kritiken har riktats mot de båda högtiderna dels för att de hyllar konservativa värden, dels för att de utesluter barn som saknar föräldrar.

Källor: Nationalencyklopedin, Nordiska museet och Historylink.org

Gå till toppen