Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Politiska krisen i Sri Lanka tar ny fart

Det politiska läget i Sri Lanka spetsas till ännu mer. Nu går parlamentets talman Karu Jayasuriya till hårt angrepp mot president Maithripala Sirisena med anklagelser om att ha tillskansat sig lagstiftarnas rättigheter.

En ljusvaka på söndagen i Sri Lankas huvudstad Colombo med krav på att återupprätta demokratin sedan president Maithripala Sirisena upplöst parlamentet och utlyst nyval.Bild: Eranga Jayawardena/AP/TT
– Jag uppmanar alla offentliga tjänstemän att vägra utföra olagliga befallningar de kan komma att få, oavsett från vem, säger Karu Jayasuriya.
Sirisena utlöste den 26 oktober en konstitutionell kris genom att sparka premiärminister Ranil Wickremesinghe och ersätta honom med Mahinda Rajapaksa.
När presidenten insåg att Rajapaksa inte förfogar över en majoritet i parlamentet upplöste han den lagstiftande församlingen och proklamerade att val ska hållas den 5 januari.
Rajapaksa och 44 tidigare parlamentariker har nu hoppat av Sirisenas parti, för att i stället ansluta till ett parti som bildades 2016 av Rajapaksas lillebror.
Men Sirisena försvarade på söndagen i ett tv-tal till nationen det kontroversiella, och internationellt kritiserade, beslutet att upplösa parlamentet, med motiveringen att våldsamheter mellan rivaliserande parlamentariker skulle kunna leda till "civila oroligheter" över hela landet.
Gå till toppen