Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingrid Sommar: Bejaka modernismen!

Det är bättre att välkomna en universell identitet i stället för att vandra tillbaka till en förmodernistisk epok, skriver Ingrid Sommar.

Eduardo Consuegra. Utan titel (Olympiska stadion, universitetsstaden, Caracas, Venezuela. 1950–1951). 2018.Bild: Eduardo Consuegra
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Så har Arkitekturupproret slagit till igen. Genom ”priset” till Borlänge som Sveriges fulaste stad – skånska Hässleholm knep också en av topplatserna – har modernitetens arkitektur åter hamnat i skottgluggen. Men det är knappast några nyheter som upproret kommer med. Vad priset pekar ut är de mest förfulade stadskärnorna, det vill säga i princip effekterna av de stora rivningarna sedan 1960-talet och framåt. Ett genom decennierna väl genomtröskat ämne, kan man tycka, där indignationen luftats på alla nivåer och där idealen sedan dess har ändrats avsevärt.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen