Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ingrid Runsten: ”Väljarna är förlorarna i det skånska skattedramat.”

Visste Carl Johan Sonesson (M) och hans allianskollegor verkligen inte före valet att en drastisk skattehöjning var nödändig?Bild: Moa Dahlin
I TV3:s långkörare Lyxfällan finns alltid ett ögonblick när den skuldsatte förstår hur illa det är. Hen står där och ser experterna förklara varför utgifter och inkomster inte går ihop. Den ekonomiska verkligheten blir en chock.
I det skånska regiondramat är det alliansstyret som påstår sig vara i chock:
”Nu handlar det om att skuldsanera, för vi har hamnat i en lyxfälla", sade regionstyrelsens nyvalde ordförande Carl Johan Sonesson (M) för en vecka sedan om den ekonomiska situationen för den skånska sjukvården. Främst är det de stora sjukhusen i Lund, Malmö och Helsingborg som går med underskott.
Att spara akut är svårt, risken är att eftertraktade sjuksköterskor lämnar och att vårdplatserna blir ännu färre. Då drabbas patienter av ännu längre väntetider och Region Skåne riskerar att få med statliga tillsynsmöjligheter att göra.
Alla inblandade vet att det istället krävs långsiktiga förändringar där primärvården stärks för att avlasta akutsjukhusen. Men det går inte att satsa på primärvården och samtidigt tokspara, alltså måste landets lägsta landstingsskatt (10,69 i jämförelse med riksgenomsnittet 11,39) höjas.
Efter att under fyra år med rödgrönt styre envist ha blockerat alla förslag om skattehöjningar, förra året på 23 öre, vill nu alliansen höja med hela 49 öre. Betydligt mer än vad de tidigare sagt nej till. Och förslaget presenterades i allra sista minuten, först när regionstyrelsen samlats på tisdagen. Det gav inte oppositionen någon möjlighet att bilda sig en uppfattning före mötet.
Skattesatsen för 2019 ska fastställas av regionfullmäktige den 27 november.
Frågan är nu vem som mörkade för vem i det skånska regiondramat? Dolde de rödgröna någon del av ekonomin under förra mandatperioden? Eller visste alliansen att skattehöjningen behövdes, men väntade till efter valet med att berätta det? Hur som helst är väljarna förlorarna i det skånska skattedramat.
Det är märkligt att allianspolitikerna i opposition, trots flera heltidsanställda regionråd, kunde vara ovetande om hur ekonomin egentligen såg ut. Och varför krävde man i så fall inte bättre insyn att grunda sina ställningstaganden om regionskatten på?
Enligt regionstyrelsens tidigare ordförande Henrik Fritzon (S) har de haft full insyn i ekonomin under förra mandatperioden.
Hur det nu än förhåller sig med den saken är historien om den skånska regionskatten en tydlig illustration av hur dåligt det politiska samarbetet har fungerat i regionhuset.
Nu kommer den nödvändiga skattehöjningen. Men de extra skattepengarna måste förvaltas så att sjukvården både kan garantera patienterna god vård de närmaste åren och på sikt bli mer kostnadseffektiv.
Låt därför den märkliga historien om den skånska regionskatten bli ett avstamp för bättre blocköverskridande samarbete i regionen med långsiktiga överenskommelser och full insyn för oppositionen. Med sammanlagt 18 regionråd borde det vara möjligt.
Annars kan det gå som i Lyxfällan, den skuldsatte får skriva på en fullmakt och överlåta ansvaret för ekonomin.
Om nu inte skånska regionpolitiker är vuxna uppgiften är det bättre att staten tar över ansvaret för sjukvården.
Gå till toppen