Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skanska bygger ESS Campus – mötesplats för världens forskare

Skanska får i uppdrag att bygga ESS Campus. Området ska bestå av laboratorier, verkstäder, auditorium och 450 arbetsplatser.

Så här såg det pågåendet bygget av forskningsanläggningen ESS i Lund ut i våras. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Campusområdet byggs intill forskningsanläggningen ESS i nordöstra Lund.
Här kan forskare och ESS-anställda förbereda experiment tillsammans, när ESS Campus står klart om ungefär två år.
Området omfattar totalt cirka 40 000 kvadratmeter markyta där tre byggnader ska uppföras. Skanska har tillsammans med ESS arbetat med förberedelser för projektet med byggstart i december.
ESS Campus ska bli mötesplatsen för forskare och besökare till anläggningen.Bild: Skiss: Henning Larsen Architects
– ESS Campus blir anläggningens ansikte utåt. Målet är att miljöcertifiera kontorsbyggnaden enligt BREEAM, nivå Outstanding, vilket är den högsta nivån, säger Jörgen Christiansson, distriktschef Skanska Sverige, i ett pressmeddelande.
Den europeiska forskningsanläggningen ESS kommer att användas inom en rad forskningsområden, bland annat miljö, medicin, mat och material. Anläggningen är en neutronkälla där forskare från hela världen ska kunna studera framtidens material för att förstå hur de är uppbyggda och fungerar.
ESS Campus ska stå färdigt under senare delen av 2020.
Gå till toppen