Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tvåårings brutna arm vreds av läkare

Läkare missbedömde ett armbrott och kritiseras nu av Ivo. Arkivbild.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Tre gånger försökte läkarna vrida tillbaka en tvåårings arm innan den röntgades. Det visade sig då att armen var bruten och nu riktar Ivo kritik mot Västerbottens läns landsting, skriver SVT Västerbotten.
I februari fick en tvåårig flicka i Umeå åka till akuten efter att ha ramlat i en trappa på förskolan. Läkarna misstänkte att hennes armbåge var ur led och försökte vrida tillbaka den tre gånger, trots flickans smärta och skrik. Vid fjärde försöket protesterade flickans mamma och krävde att armen skulle röntgas. Röntgen visade att armen var bruten på två ställen.
"Ingen vuxen person som kan tala för sig själv skulle accepterat denna behandling utan skulle ha krävt någon form av smärtlindring", skriver flickans mamma i anmälan till Ivo.
Ivo skriver i sitt beslut att barnet utsatts för onödigt lidande. De anser även att det fanns brister i vården och att ett fall i en trappa borde lett till röntgen tidigare.
Gå till toppen