Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stig Hansén: Alldeles för många män

Männen tar över när drottningen av soul, Aretha Franklin, ska hyllas, skriver Stig Hansén som ser filmen "Amazing Grace" på dokumentärfilmfestivalen i New York.

Aretha Franklin, 1972
När Aretha Franklin 1972 under två kvällar skulle sjunga gospel inför andra troende i en kyrka i Los Angeles spelades allt in och blev världens mest sålda liveinspelade gospelskiva, “Amazing Grace”.
Konserterna filmas också av Sydney Pollack. Men allt han fångade med kameran lades “av tekniska skäl” i ett kassaskåp. Där har de legat fram till nu. I måndags kväll hade filmen “Amazing Grace” världspremiär på DOC NYC, New York Citys stora dokumentärfilmfestival.
Jag var där och publiken i salongen sjöng med och applåderade den största sångerska jag hört, som om vi alla var med de där hänförande filmade kvällarna i kyrkan.
Men i filmen kommer, mellan hennes gudomliga sånger, den ena mannen efter den andra, och pratar, pratar, pratar om att de känt henne sedan hon var barn och om allt de lärt henne. Det är först i filmens sista två sekunder som Aretha Franklin, som då ska fylla trettio, säger något, och det är “tack, kära publik”.
Efter filmvisningen anordnades en paneldiskussion med män, män, män. Den enda kvinnan i panelen var ett syskonbarn till Aretha Franklin och allt hon hann säga – eftersom männen pratade, pratade, pratade – var “tack för att jag får vara här i dag”.
Precis innan det sade den berömde pastorn William Barber från scenen att i dessa tider är det viktigt att protestera mot Trump som sprider en bibehållen maktordning och – misogyni.
Ja, måndagskvällen blev trots Aretha Franklins himmelska kyrkokonserter en sorgesång, där männen klappade Franklin på huvudet samtidigt som de ställde sig framför henne.
Inte undra på att den riktiga anledningen till varför filmen inte visats är att Aretha Franklin inte tillät det.
Som hon sjöng på alla sina konserter:
“I’m just a link in your chain
You got me where you want me
I ain’t nothin’ but your fool.”
Och fyllde på med sina kanske mest berömda ord:
“All I’m askin’ is for a little respect.”
Det sista hon sjöng , svårt sjuk under sin sista konsert, var: “Answer my prayer.”
Gå till toppen